Олександр Масленко: «Бум» на вирощування лаванди очікується через 5 років

28 вересня 2021 2313 0

Олександр Масленко, засновник компанії «Лавандова мануфактура»

В Україні дедалі більше фермерів звертають увагу на вирощування лаванди, адже подейкують, що це прибутковий та перспективний бізнес. Особливу увагу на цю рослину звертають аграрії Півдня України, оскільки вона має посухостійкі якості, на відміну від основних с/г культур.

Аби трошки привідкрити завісу лавандового бізнесу, Kurkul.com вирішив дізнатись динаміку насаджень під цією рослиною в Україні, її перспективи вирощування, з чого варто почати фермерам-початківцям, на які основні питання необхідно відповісти перед стартом вирощування лаванди, яка сума інвестицій в 1 га насаджень, а також на які сорти необхідно звертати увагу при плануванні насаджень. Розповів нам про це засновник компанії «Лавандова мануфактура» Олександр Масленко.

Kurkul.com: Розкажіть, будь ласка, про історію «Лавандової мануфактури».

Олександр Масленко: Наша історія розпочалась із пошуків медоносної культури для бджіл. Тоді ми зупинили свій вибір на лаванді. А далі прийшло розуміння, що рослина популярна серед людей, і почали поступово реалізовувати продукцію.

Читати за темою: Тетяна Турченкова: З гектара лаванди реально отримати мільйон гривень прибутку

Kurkul.com: Яку продукцію можна виготовляти з лаванди? 

Олександр Масленко: З лаванди можна отримати ефірну олію, абсолют, конкрет та CO2-екстракт лаванди. Другорядні позиції — це букети, лавандове саше та лавандовий натуральний мед. 

Відкрите питання для всіх лавандових фермерів — збут продукції. Але надавати якісь рекомендації тут не доцільно.

Kurkul.com: Який асортимент продукції має ваша компанія? 

Олександр Масленко: Вирощуємо шість видів лаванди, кожен має свої переваги та окремий спосіб вирощування. Продукція, яку реалізуємо: саджанці, олія, гідролат, букети, мед, композиції квітів, свіжа лаванда, суцвіття сухе, також виготовляємо імунно-вітамінний чай. Тобто ми виготовляємо 80% можливих продуктів. Звісно, є такі напрямки, як виготовлення кремів, але поки що не ставимо це собі за мету. 

Kurkul.com: Яким чином налагоджений її збут? 

Олександр Масленко: Здебільшого — це продажі методом «сарафанного радіо» та через платформу ОЛХ. 

Читати також: Мирослава Лінська: На вирощування лаванди надихнув Instagram

Kurkul.com: Скільки підприємств наразі займаються вирощуванням лаванди в Україні?

Олександр Масленко: Якщо роздивлятись господарства, які офіційно зареєстровані, то їх кількість сягає 10-ти. У 2020 році господарств, котрі займаються вирощуванням лаванди у промислових масштабах, було всього два: «Лавандова Мануфактура» та «Лавандова Гора». Інші гравці ринку працюють переважно неофіційно.

Kurkul.com: У яких регіонах найбільше «лавандових» фермерів? 

Олександр Масленко: Виділити якийсь певний регіон неможливо. Є об'єднані територіальні громади з західних регіонів, котрі висаджують лаванду для розвитку туристичного бізнесу, а є фермерські господарства з Півдня України, які масово створюють насадження, адже у них найбільш сприятливі погодні умови. Плюс у цих регіонах спостерігається дефіцит вологи, тому фермери звертають увагу на цю культуру.

Kurkul.com: Назвіть найбільші насадження лаванди у межах країни.

Олександр Масленко: З кожним роком насаджень лаванди стає все більше: вже є плантація на 55 га, що знаходиться в Одеській області.

Найбільша фотолокація лаванди на цей час знаходиться у м. Перечин — насадження компанії «Лавандова Гора» площею 7 га. Приємно спостерігати, що місцева влада спонукає до популяризації даної локації. 

Лавандова Оаза нашої компанії буде відкрита у 2022 р. Це поле ми висадили минулого року. Прагнемо довести, що ця культура заслуговує на увагу.

Kurkul.com: Чому вирощування лаванди в Україні стало таким популярним протягом кількох останніх років?

Олександр Масленко: На нашу думку, рушійною силою популярності лаванди в Україні стали саме жінки, адже вони бажають покращувати довкілля та робити квітучі зони на своїх ділянках. Та й сама рослина доволі невибаглива, не боїться посухи і тішить яскравим цвітінням. 

Читати ще: Наскільки вигідні нішеві напрямки в агро — дайджест

Продукція з лаванди

Kurkul.com: Які країни входять до лідерів з виробництва лаванди у світі? 

Олександр Масленко: Основна група виробників складається з 4-х країн: Америка, Франція, Австралія та Болгарія. Є також другорядні виробники, зокрема Сербія, Іспанія, Італія, Греція та Туреччина. Вважаємо, що і в України є перспектива стати лідером на ринку лаванди, проте для цього потрібно збільшувати площі насаджень. 

Kurkul.com: Яка сума інвестицій потрібна, аби закласти плантацію лаванди?

Олександр Масленко: Насамперед треба мати власну земельну ділянку або ж укласти довгострокову оренду, оскільки лаванда — багаторічна рослина, яка росте до 25 років. Наступний крок — вирішити навіщо ви будете вирощувати лаванду. Для виробництва олії чи, наприклад, для створення фотозони. Від цього залежатиме вибір сорту лаванди. Адже є високоолійні сорти та більш декоративні. 

Аби обробляти землю, необхідна техніка. Для початку вистачить і слабкого трактора, а для обробки міжрядь доцільно придбати мотоблок. 

Читати також: Олександр Дуда: Про пожнивні посіви амаранту — скільки фермер може заробити з 1 га

Крім того, необхідно зробити вкладення у ґрунт: вносити азотні добрива чи перегній у разі вирощування органічних насаджень. 

Коли ви зрозумієте об'єми майбутніх насаджень, потрібно визначитись із відстанню між рослинами. Якщо інтервал посадки 40 см при міжрядді 140 см, то необхідно 18 тис. саджанців. Але ці параметри обираються індивідуально, у межах 30-60 см між кущами і 100-160 см у міжрядді.

Завершальний етап — розрахунок бюджету для придбання саджанців після визначення площі поля та схеми посадки. Саджанці бувають одно- та дворічні. Якщо говорити про гуртові ціни саджанців, то однорічні коштують від 6 до 12 грн, а дворічні — 15-20 грн. Вартість залежить від сорту, кількості та якості посадкового матеріалу. 

Kurkul.com: Коли вирощування лаванди вважається промисловим? Це залежить від площі насаджень?

Олександр Масленко: Промислове вирощування передбачає отримання прибутку, тобто необхідно займатись виробництвом олії, гідролату, меду, створенням букетів, продажем суцвіття і т.д. Для нас промисловий поріг стартує від 1 га, але не виключаю, що і на 0,4 га можуть займатись саме промисловим вирощуванням.

Читати ще: Математика агробізнесу: вирощування мікрогріну

Лаванда

В Україні поки що не розвинена інформативна база. Люди роблять все «наосліп», не маючи знань та досвіду. Але ми, разом з іншими українськими виробниками, намагаємось давати корисні поради, аби розвинути лавандову галузь України.

Kurkul.com: Яка кількість працівників необхідна на плантації?

Олександр Масленко: Якщо враховувати посадку, то потрібно приблизно 6 працівників, які зможуть обробити 1 га за 3-4 дні. Якщо розглядати догляд, вистачить 3-х працівників.

Kurkul.com: Які основні ризики в лавандовому бізнесі?

Олександр Масленко: Основний ризик у тому, що багато країн долучаються до вирощування лаванди. Якщо брати по шкалі від 0 до 10, оцінюємо лавандовий бізнес на 5 балів. Один із найбільших ризиків в ефіроолійному бізнесі, коли у липні випадає багато опадів і олія «падає» в корінь. У цьому випадку перед скошуванням рослин олії не буде.

Аліна Масленко, дружина і партнер по бізнесу Олександра Масленка

Kurkul.com: Яка перспектива вирощування лаванди, як бізнесу, в Україні на кілька найближчих років?

Олександр Масленко: Припускаємо, що кількість гравців на ринку збільшиться, а приріст насаджень буде зростати в геометричній прогресії. Посуха в південних регіонах вносить свої корективи, тому все більше фермерів звертаються до нас, щоб трансформувати заробіток, відійшовши від того самого соняшника.

Справжній «бум» на лавандовому ринку буде десь через 5 років, коли більшість фермерів оцінять цю нішу для прибутку. 

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus