Фермерам потрібно виділяти державну землю за договором купівлі або оренди — експерти

14 квітня 2016 79 0
Як заохотити сімейні ферми для розвитку?
a7d.com.uaЯк заохотити сімейні ферми для розвитку?

Надзвичайно важливі реформи у сфері земельних прав і процентних ставок для сімейних фермерів, вважають експерти VoxUkraine Гаррі Ревуше, Майзл Уоттш, Віктор Горбачов, повідомляє «Ліга. Бізнес».

Крім того, з точки зору банкірів, фрагментовані і неконсолідовані ділянки є серйозною перешкодою для кредитування.

Полегшити життя дрібних господарств могли б нові фінансові інструменти. Зернові, що вирощуються, можуть використовуватися як застава завдяки аграрним розпискам (впливають на втрати по кредитах). Навіть не будучи запорукою, сама по собі розписка спонукає виробника, який отримує позику, робити платежі по кредиту. Якщо платежі не зроблені, земельна ділянка не зможе бути використана для нової позики.

Крім того, кредитор отримує право стежити за врожаєм під час дозрівання аж до повернення кредиту. Якщо аграрні розписки отримають визнання, вони можуть стати ефективним механізмом на вторинному фінансовому ринку. Міністерство, донори і приватний сектор доклали багато зусиль, щоб почати використання аграрних розписок, але нескінченні затримки уповільнюють прогрес.

Щоб заохотити їх розвиток, малим і середнім господарствам можна виділяти державну землю за договором купівлі або оренди. Орендні платежі можуть виплачуватися, наприклад, 20 років, після чого право власності перейде до виробника.

Створення однакових умов має ґрунтуватися на прозорій і довгострокової державної стратегії. Її наслідком має стати більш збалансований розвиток і життєздатний сектор малих і середніх господарств. Це не програма соціальної підтримки. Малі та середні агропідприємства є як технічно, так і фінансово життєздатними, а з точки зору менеджменту, можливо, навіть більш вигідними.

Стратегія повинна передбачати можливості працевлаштування сільських жителів, механізми укрупнення і придбання сільськими господарствами земельних ділянок і розвитку сімейних підприємств, які будуть створювати достатньо доходів для нинішнього і наступних поколінь.

Нічого цього не станеться, якщо комерційний банківський сектор не стане повноцінним, активним учасником цього процесу.

Виконано за допомогою Disqus