Реклама

Загальну прибутковість зерносушарки варто рахувати за декількома сезонами — думка

11 серпня 2024 46 0
Зерносушильний комплекс від НОВОГО ЕЛЕВАТОРУ
Зерносушильний комплекс від НОВОГО ЕЛЕВАТОРУ

Починаючи власний бізнес із сушіння зерна треба враховувати наступні фактори: попит, конкурентне середовище, логістику, середню вологу різних культур при зборі. Практика довела, що розумний підхід дозволяє окупити вартість сушильного обладнання за один сезон, а в вологий рік навіть добре заробити.

Про це розповів співвласник компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» Олексій Голуб у спецпроєкті «Перспективний та вигідний бізнес — як послуги сушіння зерна додають маржі аграріям» на Elevatorist.com.

За його словами, фермеру не варто боятися сухих років, коли прибутковість падає. Розподіл умовних сухих та вологих років буває в співвідношенні 50X50, і загальну середню прибутковість варто рахувати по декількох сезонах.

Олексій Голуб зазначив, що на тлі розмов про складні часи в агросекторі, маржа сушіння зерна, за умов роботи на оптимізованому обладнанні,  зростає, і зростає в доларах на тонно-відсоток.

«Це зумовлено тим, що ще з 1991 року в Україні існує великий дефіцит потужностей для сушіння зерна та його зберігання. За оцінками експертів, щоб його покрити необхідно поставити 1700 нових зерносушильних комплексів», — порахували в компанії.

Читати за темою: Сушити зерно зараз вигідніше, ніж вирощувати — фермер

За оцінками фахівця, витрати на будівництво комплексу окупляться за рік-два, навіть якщо сезон буде сухим.

«Вологий же рік принесе відчутні прибутки. Попит у такі сезони суттєво перевищує пропозицію. Якщо ж це пропозиція сушіння на якісному сучасному обладнанні від «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА», що суттєво зменшує собівартість процесу, — ваші переваги на ринку будуть очевидні, а маржа максимальна», — вважає Олексій Голуб.

На думку експерта, найперспективнішими регіонами для розвитку сушильного ринку будуть вологі зони: Чернігів, Суми, Житомир, де попит на сушіння зерна високий. Проте на Заході — Рівненщині та Хмельниччині — перспективи цього бізнесу також непогані, адже в регіоні дуже хороші ґрунти, кваліфіковані фермери, відповідно високі врожаї й багато зерна, яке потребує сушіння.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама