Реклама

Як зекономити на захисті зернових та олійних у сезоні 2025 — поради фахівця

9 вересня 2024 49 0
Як зекономити на захисті зернових та олійних у сезоні 2025 — поради фахівця
Kurkul.com

Якщо підсумувати витрати на схему захисту, то вони в сезоні 2024 склали 15-20% від всіх витрат на вирощування. Проте кожен фермер спирається на власну логіку щодо схеми захисту: хтось йде виключно по технології, хтось ситуативно чи комбіновано.

Про це розповів фахівець LNZ Group Віталій Брашован у спецпроєкті «Антикризова економія: Навіщо десикація сої та соняшнику у спекотне літо» на Kurkul.com.

Як зазначив представник LNZ, наприклад в захисті сої, в більшості фермери використовували внесення ґрунтового гербіциду і далі — страховий. Ця схема абсолютно нормальна — ґрунтовий захист, а страховий ситуативно — оскільки перший не завжди може справитися з тими викликами. 

Також Віталій Брашован дав декілька порад, як в майбутньому сезоні зекономити на ЗЗР:

  • Не економія, а управління коштами. У схемі захисту ключовим має бути не економія, а раціональне використання засобів захисту. Наприклад, ґрунтові гербіциди дорожчі, але вони мають меншу токсичність для культурної рослини, ніж дешевші страхові гербіциди. Після внесення страхового гербіциду у рослини відбувається стрес і вона затримується в рості та розвитку, навіть якщо це некласична соя після внесення гліфосату. 
  • Історія поля. Перед тим як планувати систему захисту, треба розуміти, які проблеми у вас можуть бути на цьому полі. Звичайно на 100% вгадати неможливо, адже на стан посівів впливають погодні умови, вологість ґрунту і т.д. Але все ж ви можете зорієнтуватись, знаючи історію поля, проблеми з бур'янами чи шкідниками й на цій основі планувати захист.
  • Моніторинг. Варто слідкувати не тільки за своїм полем, а й за фітосанітарною ситуацією в регіону. Наприклад, цього року на Київщині поширювалась діабротика і поодинокі екземпляри вже знаходили й на Полтавщині. Тому важливо наперед продумати, як діяти, коли все ж шкідник мігрує на ваше поле.
  • Якість засобів. Не варто гнатись за дешевими ЗЗР. Напевно кожен фермер стикався з такими явищем, як фальсифікат. Тому варто купувати агрохімію, тільки в перевірених виробників
  • Купуйте агрохімію до нового сезону. Закупки розхідних матеріалів раціональні фермери розпочинають наприкінці сезону, тобто в листопаді-грудні. Адже не секрет, що компаній на новий сезон переглядають прайс на продукцію. 

Читайте також: Десикація соняшнику знижує втрати врожаю на 30-50%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама