Реклама

Україна нарощує експорт молочних продуктів

16 вересня 2024 33 0
Україна нарощує експорт молочних продуктів
Depositphotos

Попри скорочення обсягів надою, в серпні Україна збільшила експорт молочних продуктів, зокрема вершкового масла. Про це розповів аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, активність українських експортерів підштовхує дефіцит молочних жирів у світі та ріст цін на біржові товари, зокрема вершкове масло.

За попередніми даними ДССУ, в серпні 2024 року Україна експортувала 10,38 тис. т молочних продуктів на суму $24,92 млн. Натуральні обсяги експорту збільшилися на 10% порівняно до липня поточного року і на 13% порівняно до серпня 2023 року.

В січні-серпні 2024 року було експортовано 82,96 тис. т молочних продуктів на суму $199,49 млн. В натуральних обсягах молочний експорт виріс на 10%, а грошова виручка за поставлені товари виросла на 8% порівняно до минулорічного періоду.

Головними експортними категоріями в травні в грошовому еквіваленті були:

  • молоко та вершки, згущені — 26%;
  • масло вершкове — 26%;
  • морозиво — 18%;
  • сири — 17%.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що на збільшення обсягів експорту молочної продукції українськими компаніями в серпні мали вплинути дефіцит жирів у світі, скорочення обсягів виробництва молока-сировини у різних регіонах, ріст світових цін на біржові товари та девальвація гривні. Попри підвищення ціни на сире молоко в Україні, воно все одно поступається європейським цінам, а вітчизняні молочні продукти, а саме вершкове масло, є привабливими на зовнішніх ринках.

Читайте також: Через спеку на фермах скоротилось виробництво молока — АВМ

Тим часом у серпні Україна імпортувала 4,55 тис. т молочних продуктів, що на 2% менше порівняно до серпня поточного року і до липня 2023 року. Зменшилися закупівлі більшості молочних продуктів за виключенням маслянки (+12%), сирів (+6%) та морозива (+16%). Україна імпортувала молочні продукти з ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Норвегії, Сербії, Молдови.

В серпні зовнішньоторгове сальдо було позитивним і склало $3,19 млн.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама