Реклама

За підсумками аукціонів з оренди держземель початкова ціна лотів зросла у понад 8 разів

2 жовтня 2024 95 0
За підсумками аукціонів з оренди держземель початкова ціна лотів зросла у понад 8 разів
Kurkul.com

Вчора, 1 жовтня, в системі «Прозорро.Продажі» відбулися перші 16 онлайн-аукціонів з суборенди державних сільськогосподарських земель в межах проєкту «Земельний банк».

За підсумками перших аукціонів, загальна сума переможних ставок перевищила 35 мільйонів гривень. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Перші лоти — 16 земельних ділянок у Вінницькій області загальною площею 1075 гектарів. За них змагалися 94 учасники — як фермерські господарства, так і агрохолдинги, зареєстровані на Вінниччині. Така конкуренція підвищила загальну вартість суборенди державних земель у понад 8 разів порівняно зі стартовими цінами, що свідчить про значний інтерес з боку аграріїв. Середня вартість суборенди становила 33 тис. грн за гектар.

«Найдорожчим лотом стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 262 гектари. Її фінальна вартість склала 8,5 мільйонів гривень без ПДВ, коли початкова була 1,1 млн грн. За право користування нею змагалися 44 учасники, а ціна у ході торгів зросла у понад 7,5 раза. Переможцем стало місцеве агропідприємство», — йдеться у повідомленні.  

Загалом переможцями торгів стали 10 учасників. Протягом 20 робочих днів вони зобов’язані укласти договір суборенди, та після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ — сумарно 7 млн гривень. Таким чином, загальний економічний ефект від перших 16 аукціонів «Земельного банку» може перевищити 42,5 млн гривень.

Після сплати переможці отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Впродовж цього тижня відбудеться ще 4 аукціони із суборенди державних земель сільськогосподарського призначення у Вінницькій області.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама