Реклама

Схему захисту рослин варто планувати взимку — порада аграрія

8 жовтня 2024 47 0
Віталій Мороз, головний агроном господарства ТОВ «Україна»
Kurkul.comВіталій Мороз, головний агроном господарства ТОВ «Україна»

У ТОВ «Україна» з Тернопільщини систему захисту рослин планують ще з зими, щоб закрити всі основні проблеми навесні. Тому закупівлю ЗЗР проводять заздалегідь, а якщо виникають якісь нагальні потреби, тоді вже дозамовляють. 

Про це розповів головний агроном господарства Віталій Мороз у спецпроєкті «Кожного року сою вирощувати все цікавіше» на Kurkul.com.

Основні засоби захисту, як фунгіциди, не виключають навіть у тих випадках, коли на момент внесення немає видимих ознак хвороб. Наприклад, може здатися, що все в порядку, але через 2-3 дні дощитиме, і тоді вже буде запізно вносити препарати. Тому якщо за технологією заплановано обробіток, то його виконують, щоб запобігти можливим проблемам.

Економити намагаються лише на інсектицидах або десикації, але основні заходи захисту не скорочують. 

«Я не можу сказати, що ми надаємо перевагу якомусь одному виробнику. Близько 90% ЗЗР у нас — це оригінали, але є й трохи генериків. Наприклад, інсектициди або десиканти можуть бути генеричними продуктами. Але на основному захисті, особливо на фунгіцидах, ми не економимо, бо якщо зекономиш на фунгіциді один раз, то потім втратиш більше. Особливо це стосується насіннєвих культур», — пояснив Віталій Мороз.

З його слів, цього року справді було більше борошнистої роси, але це не стало проблемою. На його думку, постраждали тільки ті, хто не зробив захист на ранніх стадіях, а хто працював фунгіцидами Піктор або Альтерно проблем не мали.

Тому важливо зробити превентивну обробку, і тоді все буде в порядку. Якщо працювати, коли хвороба вже з'явилася, то продукти вже не такі ефективні. Тому стратегія превентивного захисту завжди працює краще, ніж економія.

Читайте також: Ігор Валько: Ми перетворили зарослі болота на врожайні поля 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама