Реклама

Рентабельність промислових пасік починається з 1500 сімей

15 жовтня 2024 35 0
Рентабельність промислових пасік починається з 1500 сімей
Kurkul.com

Стабільна рентабельність промислової пасіки починається з 1500 бджолосімей. Про це йдеться у спецпроєкті «База на 6 000 вуликів — це дохід з меду, сервісу та технологій» на Kurkul.com.

Як розповів співзасновник проєкту «Пасіка 21» Сергій Шаронін, проєкт досяг операційної окупності на третій продуктивний рік.

«Тож ми давно живемо на ті кошти, які заробляємо. За час нашої роботи ми не лише створили досить точну економічну модель промислової пасіки, яка дає змогу прораховувати передбачувані варіанти рішень, а й перевірили її практикою», — пояснив бджоляр. 

За його словами, стійка рентабельність промислових пасік, які побудовані приблизно за їх зразком, починається з 1500 сімей. Тож, якщо робити все правильно, то поставити проєкт з нуля на ноги можна за 4-5 років. Якщо ж користуватися технологічними напрацюваннями та кооперацією, то й швидше. 

Читати за темою: Промислова пасіка робить з бджільництва стабільний бізнес

«Основний напрямок нашої пасіки — це мед. Враховуючи наше розташування, ми спеціалізуємося на меді з акації та соняшнику. Іноді збираємо гречку, але попит на неї дуже низький. Решту меду в цікавих нам товарних кількостях ми не можемо збирати в нашому районі. Виняток становить ріпак, але ми не збираємо його з іншої, технологічної, причини. Та й ризик потрав на ріпаку високий», — пояснив Сергій Шаронін. 

Окрім меду промислові пасічники можуть продавати консалтинг чи технології.

«Ми можемо передавати для впровадження наші технології. Використання відпрацьованих технологій знижує ризики і це породжує вартість. Ми можемо не просто передавати їх, а й впроваджувати, включно з навчанням персоналу та супроводженням. Щось на кшталт «шеф-монтажу», — пояснив Сергій Шаронін.

Також можна продавати свої послуги — логістика бджіл, збір врожаю і відкачування меду, зберігання суші, а також зимівля бджіл.

«Наприклад, зимівник або цех відкачування окупаються швидко, але це капіталомісткі проєкти. Вони можуть виявитися непідйомними для пасік розміру до 2500 сімей. Та й більші пасіки можуть не бажати вкладати кошти в капітальне будівництво. Та й масштаб тут знову вирішує все. Тому в США існують послуги відкачування меду, логістики та зимівлі бджіл. Тепер вони є і в Україні», — додав пасічник.

Також проєкт «Пасіка 21» може створювати на замовлення і обслуговувати на аутсорсі промислові пасіки сторонніх замовників — від бджільництва до інфраструктури. 

Читайте також: Жінки-пасічниці з Полтавщини відкрили цех із переробки продуктів бджільництва

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама