Свинарство перебуває у фазі падіння – Лоза

6 травня 2016 52 0
Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України
agravery.comАртур Лоза, президент Асоціації свинарів України

Промислове свинарство переживає не найкращі часи. Майже 50% поголів’я свиней утримується у присадибних господарствах. На розвиток галузі значно вплинула АЧС. Про це повідомляє президент Асоціації свинарів України Артур Лоза у інтерв’ю AgroPolit.com.

«Найбільший обсяг споживання спостерігався у 2013 році – 990 тис. тонн. У 2015-му він скоротився на 22% і склав відповідно 775 тис. тонн, що менше у порівняні з попереднім роком на 1%. Причому спад відбувався в сегменті присадибних господарств. А от промислові виробники, навпаки, мали невеличке зростання – той же 1%», – зазначає Артур Лоза.

Спеціалісти галузі проводять інформаційні заходи щодо АЧС з виробниками у рамках відповідного договору з ФАО та ЄБРР. Утім допомога має надходити і з боку держави: ідентифікація свиней у присадибних господарствах, своєчасне запровадження програми ветеринарного контролю.

Експерт зазначає, що в умовах кризової ситуації багато хто з переробників задумається і почне працювати над отриманням єврономерів.

«Отримання єврономера – це досить довготривала процедура: від декларації про готовність приймати аудит підприємства, до сертифікації за цілою низкою євростандартів. Але переробна галузь перебуває у трохи кращому стані. В Україні багато підприємств, які практично ідентичні європейським, котрим не соромно показати своє виробництво», – говорить Лоза.

Прогнози на 2016 рік неоднозначні. Зокрема, розвиток галузі залежить від розширення географії африканської чуми.

Виконано за допомогою Disqus