Органічне землеробство забезпечить фермерам фінансову стабільність – думка

23 травня 2016 85 0
В Україні є майбутнє органічного виробництва
irk-yoga.ruВ Україні є майбутнє органічного виробництва

Українці можуть бути заможними, займаючись виробництвом органічної продукції. Про це в інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні» розповіла кандидат технічних наук, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП Юлія СЛИВА.

«В Україні органічне виробництво може бути надзвичайно сприятливим для сталого соціально-економічного та екологічного розвитку, оскільки відрізняється низьким рівнем собівартості і високою економічною ефективністю. Ринок продукції органічного сільського господарства є дуже перспективним і недостатньо розвиненим, тому відкриває перед національними виробниками та експортерами широкі горизонти», – говорить Юлія Слива.

Експерт зазначила, що нині визначають п’ять основних шляхів розвитку виробництва органічної продукції:

  • великотоварне з високим інвестиційним залученням органічне виробництво (модель діє у США);

  • дрібнотоварне органічне виробництво з низьким інвестиційним залученням, експортоорієнтоване з високим соціальним значенням (модель діє у країнах Африки);

  • дрібно- та середньотоварне органічне виробництво зі значною фінансовою підтримкою з боку держави (модель діє у країнах ЄС);

  • органічне тваринництво за умов випасного способу утримання (модель діє в країнах Океанії та Австралії);

  • змішані форми, які визначаються рівнем та сприятливістю державної підтримки, внутрішнім та туристичним попитом та експортними можливостями країни.

Однак під час порівняння динаміки місця України в світі щодо наявних площ сертифікованих земель для ведення органічного виробництва, то в останні роки з 18-го наша країна перемістилась на 21-е. Найбільшою популярністю серед національних виробників органічних продуктів користуються злакові (площі землі — 133,5 тис. га), олійні культури (площі землі — 41 тис. га) та овочі і фрукти (площі землі — 5,5 тис. га). У свою чергу, за рівнем виробництва наведених культур Україна займає 7-е, 5-те та 9-те місце в світі.

Найбільш економічно вигідним за коштами і часом є варіант переходу до органічного землекористування на землях, які тривалий час не оброблялися. В результаті такого природного відновлення агрохімічний стан земель стабілізується, або навіть покращується, природним шляхом без втручання людини. До того ж, перехідний період у такому випадку може бути скорочений до 2 років.

Виконано за допомогою Disqus