Гречку продають учетверо дорожче, ніж закуповують у фермерів

28 травня 2016 46 0
Фермери заявляють, що оптовики купують у них гречку майже за безцінь
kommersant.ruФермери заявляють, що оптовики купують у них гречку майже за безцінь

Фермери заявляють, що оптовики купують у них гречку майже за безцінь, повідомляє «Канал 24».

Ціна на гречку продовжує бити рекорди. Незважаючи на те, що її вартістю зацікавився вже і Антимонопольний комітет України (АМКУ). І навіть пригрозив штрафом, якщо доведуть змову учасників ринку. Але вже сьогодні вартість крупи на деяких ринках досягла позначки у 50 грн.

«Покупець знайшов мене сам, бо я три роки тому здавав йому зерно. І після того, як змолотив гречку, вони взяли її за 12 грн/кг», — зазначив фермер із Львівщини Василь Пилипець.

Тобто, по дорозі від фермера до покупця гречка дорожчає у 3-4 рази. Хоча це ж соціальний продукт, і гранична надбавка не може становити 15%. Антимонопольний комітет обіцяв пошукати, на якому етапі крупа зробила круте піке.

«У комітеті триває розслідування за ознаками вчинення виробниками крупи гречаної антиконкурентних узгоджених дій (ч. 3 ст. 6 Закону «Про захист економічної конкуренції»), відкрите за фактом стрімкого і економічно необґрунтованого збільшення оптово-відпускних цін», — відзначили у прес-службі АМКУ.

А ось аграрні експерти аномалії не бачать. Тому у минулому році посіяли і зібрали гречки менше, ніж споживаємо. І запаси на нулі.

«У першу чергу, це скорочення посівних площ, це зменшення врожайності, у переробних підприємств закінчуються залишки, вони на рівні 35% від торішніх запасів», — зазначив керівник експертної групи Клубу аграрного бізнесу Ігор Остапчук.

Тому прогнозують також збільшення ціни.

Виконано за допомогою Disqus