Нормативно-грошова оцінка сільгоспземель не відповідає дійсності — Мартинюк

30 травня 2016 74 0
Нормативно-грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення необхідно переглянути?
fr.123rf.comНормативно-грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення необхідно переглянути?

Нормативно-грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення необхідно переглянути, повідомив у своєму блозі на AgroPolit.com голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

Він зазначив, що масова нормативна грошова оцінка сільгоспземлі у незалежній Україні була проведена у 1995 р. Усе, що відбувалося потім, — було лише щорічною індексацією цього показника на рівень інфляції. В основі діючої зараз оцінки — рентний дохід, який формується при виробництві зернових, розрахований на підставі економічних показників 1989 р.

«Неминучий економічний наслідок такої ситуації — деградація АПК в областях з переоціненими сільгоспземлями та/або тіньове використання землі. Глобально недоліки діючої методики НГО продемонстрував бюджетний процес у кінці 2015 р. Висока інфляція сформувала рекордно високий коефіцієнт індексації — 1,46. Щоб не пустити по світу агровиробників, які і без того постраждали від зниження світових цін на сільгосппродукцію, його довелося занижувати у ручному режимі до рівня 1,2», — зазначив Максим Мартинюк.

Голова Держгеокадастру відмітив, що діюча система оцінки не відповідає не тільки економічним реаліям, а й законодавству України — зокрема не враховує природно-сільськогосподарське районування, закріплене у Земельному кодексі.

«Ми пропонуємо переглянути саму методику проведення оцінки, зробивши її простою, прозорою і такою, що враховує актуальні дані агровиробництва. Вона буде заснована на реальних економічних показниках галузі рослинництва у 2010-2014 р.р. Цей період включає у себе і благополучні, і кризові для АПК сезони, що дозволяє вивести об'єктивну середню», — підкреслив він.

Мартинюк Мартинюк додав, що справедлива оцінка буде сприяти детінізації значних масивів землі. Через спрощення методики сама процедура її проведення стане дешевшою.

Виконано за допомогою Disqus