Продаж права оренди землі додатково вдарить по кишенях аграріїв — думка

10 червня 2016 74 0
Право оренди землі можуть почати продавати за безцінь
maydan.drohobych.netПраво оренди землі можуть почати продавати за безцінь

Якщо в Україні легалізують інститут продажу права оренди землі, може виникнути практика реалізації таких прав за вкрай низькими цінами, заявив юрист департаменту судової практики ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Вадим Баранов, пише Аgrotimes.

Він вважає продаж права оренди землі правильним інструментом забезпечення кредитів для сільгосппідприємств. Проте звертає увагу на те, що він не допоможе сформувати реальну ціну на землю.

«Адже аграрії, які будуть купувати такі права, не захочуть у нинішніх умовах платити більше. А люди у селах не розбираються у таких процесах, і тут можуть бути випадки продажу права оренди за надзвичайно малі суми», ‒ наголосив Вадим Баранов.

Зокрема, стаття 49 Закону «Про заставу» визначає, що заставодавець може укласти договір застави як належних йому на момент укладення договору прав вимоги по зобов'язаннях, у яких він є кредитором, так і тих, які можуть виникнути у майбутньому. У договорі застави прав повинна бути зазначена особа, яка є боржником по відношенню до заставодавця.

Заставодавець зобов'язаний повідомити свого боржника про здійснену заставу прав. Термінове право вимоги, яке належить заставодавцю-кредитору, може бути предметом застави тільки до закінчення терміну його дії. У договорі застави прав, які не мають грошової оцінки, вартість предмета застави визначається за згодою сторін.

«Тобто передати у заставу право оренди, під яким мається на увазі право на отримання орендних платежів, може тільки орендодавець, власник такої землі або особа, яка придбала право оренди у власника», ‒ підкреслив Вадим Баранов.

Також необхідною умовою є наявність уже укладеного договору оренди. Вартість такої застави буде відповідати загальній вартості орендних платежів або ж може бути встановлена сторонами на свій розсуд.

«Аграріям потрібно буде спочатку викуповувати право оренди у власників, і тільки потім здавати в оренду землю, щоб мати можливість передати її у заставу», ‒ звернув увагу юрист.

Наразі аграрії переважно орендують землю. Відповідно, є боржниками за договорами оренди, зауважив Вадим Баранов.

«Реалізація запропонованого механізму з передачі права оренди в заставу вимагатиме від них додаткових витрат на початковий викуп такого права оренди», ‒ роз'яснив юрист.

На його думку, в цьому питанні навряд чи обійдеться без спекуляцій, адже зараз у ринку немає сформованої ціни на таке право. Людям потрібно буде пояснити, що у них придбавають не землю, а лише їх право оренди.

«Сьогодні землю можна здати в оренду терміном до 50 років. Саме на такий термін можна буде викупити право оренди», ‒ резюмував Вадим Баранов.

Виконано за допомогою Disqus