Дощі підвищать частку фуражу в урожаї пшениці

14 червня 2016 107 0
Підвищуються шанси на рекордну врожайність пшениці
rostok-agro.comПідвищуються шанси на рекордну врожайність пшениці

На пшеницю травневі опади впливають аналогічним чином: підвищуються шанси на рекордну врожайність, повідомила провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко, пише «УкрАгроКонсалт».

Незважаючи на негативний старт під час посушливої ​​осінньої посівної, ідеальні умови зимівлі і дощова весна дозволяють підвищувати оцінки врожаю за рахунок зростання продуктивності рослин у всіх регіонах України. Присутні ризики вилягання посівів, що ускладнить прибирання і може збільшити втрати, але поки це тільки побоювання.

Що стосується якості, то у результаті дощів можна чекати підвищеної частки фуражу в урожаї пшениці. У цілому на тлі зростання врожайності в останні 5 років відзначається тенденція зниження частки зерна з високим вмістом білка.

Синоптики кажуть, що настільки дощового травня в Україні не було близько 20 років. У більшості основних регіонів вирощування зернових і олійних культур травневі опади становили від 133% (Одеса) до 296% (Харків) від норми. Навіть у тих південних областях, які вважаються регіонами ризикованого землеробства (Херсон/Миколаїв), травневі опади перевищили норму на 66%.

Для ячменю весняні опади у період наливу зерна вкрай сприятливі, оскільки дозволяють сформувати більш високу продуктивність. Урожайність, скоріш за все, досягне рівня рекордної торішньої. У регіоні, який викликає у цьому році найбільші побоювання за озимі (Полтава, Дніпропетровськ), стан посівів поліпшується за рахунок внесення підгодівлі. З мінусів можна згадати той факт, що прибирання може початися дещо пізніше, ніж очікувалося раніше.

Виконано за допомогою Disqus