Найближчі сім років вирощувати смородину буде невигідно

5 липня 2016 110 0
В Україні спостерігається надлишок смородини
pixabay.comВ Україні спостерігається надлишок смородини

В Україні спостерігається надлишок смородини, констатують експерти, повідомляє UBR.

Незважаючи на те, що врожай цієї ягоди знизився на 40%, у порівнянні з минулим роком, її все одно занадто багато, тому ціни збереглися на рівні минулорічних.

І у найближчі сім років смородина буде недорогою. Головна причина — перевиробництво цієї ягоди як на внутрішньому ринку, так і за його межами, повідомив директор ТОВ «Українська ягода» Тарас Баштанник.

За його словами, надлишок ягоди на внутрішньому ринку забезпечують як спеціалізовані вітчизняні ягідні господарства, так і приватники.

«Смородина дуже технологічна ягода. Наприклад, на відміну від малини, її можна прибирати комбайном, вирощувати без зрошення, а саджанці коштують копійки. Тому низький поріг входу на цей ринок і відносна легкість ведення бізнесу залучають багатьох підприємців», — пояснив Тарас Баштанник.

Ситуацію ускладнюють масові поставки смородини з Польщі.

«Рівень перевиробництва у Польщі такий, що заморожена ягода вже після розмитнення в Україні коштує 8 грн/кг. Якби не девальвація гривні, то не було б сенсу цю ягоду збирати», — пояснює експерт.

Він також додав, що нерідко поляки продають смородину нижче собівартості, так як отримують серйозну державну підтримку.

У перспективі, на його думку, підвищення цін на смородину хіба що за умови, що її виробництво і споживання, щонайменше, збалансуються. Тоді може повториться ситуація 2012 р., коли з-під комбайна смородина йшла по $3/кг (24 грн за тодішнім курсом).

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою