Яблучний бізнес переживає важкі часи

14 липня 2016 60 0
Сезон яблук назвали провальним
pixabay.comСезон яблук назвали провальним

Ціна на яблука у сезоні 2015/16 в Україні опускалася до мінімальних показників за всю історію незалежності України, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

Імпорт яблука в Україні знизився до найнижчих показників мінімум за останні 10 років. У сезоні-2015/16 Україна імпортувала найменший обсяг яблук мінімум за останні 10 років.

Згідно з даними митної статистики, українські компанії з липня 2015 р. по червень 2016 р. закупили на зовнішньому ринку 24,6 тис. т яблука, у той час як за той же період 2014-2015 р.р. обсяг імпорту був мінімум у 3 рази більшим.

Основним постачальником яблука в Україні у сезоні-2015/16 традиційно виступила Польща, на частку якої припало 85% імпорту.

Таке істотне скорочення обсягів поставок яблука на український ринок галузеві експерти пов'язують з девальвацією гривні, через що імпортна продукція в Україні помітно подорожчала.

У той же час на ринку присутні досить великі обсяги місцевого яблука. Українські садівники у 2015 р. зібрали один з найбільших урожаїв яблука за останні 6 років, однак при цьому обсяг експорту продукції у сезоні-2015/16 опустився до одного з найнижчих показників останнього десятиліття.

Пов'язано це, у першу чергу, із забороною на поставки української плодоовочевої продукції у Росію, яка закуповувала переважну частку експортованого з України яблука. При цьому поставляти продукцію на російський ринок через Крим також не було можливим. Як результат, українські садівники змушені були збувати наявні обсяги яблука на внутрішньому ринку.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою