На Тернопільщіні почався перший укіс люцерни

9 липня 2015 56 0
На Тернопільщіні почався перший укіс люцерни
Вuchach-ahp.com.uaНа Тернопільщіні почався перший укіс люцерни

У с. Соколів (Тенопільська область) підприємства «Бучачагрохлібпром» закінчили закладку сінажу з другого укосу люцерни, яка є однією з найцінніших трав в системі кормового конвеєра, повідомляє прес-служба підприємства.

«У сіні люцерни, зібраному у фазі бутонізації міститься до 10% білка, а у висушеному листі — до 20% білка, який за якостями не поступається білку курячих яєць. У люцерні є багато вітамінів, фосфору і кальцію 100 кг люцернового сіна містить 52 к.о., у 100 кг зеленої маси — до 20 к.о.», — розповідає консультант директора з питань агрономії «Бучачагрохлібпром» Паляч Артур.

За його словами, це справжній протеїн для корів, при споживанні худобою люцерни вона забезпечує покращення показників якості молока, і, в свою чергу, забезпечує повноцінне харчування ВРХ.

Варто додати, що висока кормова цінність люцерни поєднується з її продуктивністю. Вона швидко відростає (3-4 рази протягом вегетаційного періоду) і може давати впродовж літа ніжний поживний корм. Урожайність зеленої маси може становити 400-600 ц/га, сіна 50-120 ц/га і більше.

Так, у «Бучачагрохлібпром» середня врожайність склала понад 10 т/га. Зараз у господарстві переходять до збирання площ ячменю з підсівом молодої люцерни. Загалом на полях підприємства цьогоріч засіяно понад 500 га молодої люцерни.

«Вирощування люцерни має важливе агротехнічне й меліоративне значення. У кореневій системі міститься 2,5-4,0% азоту в розрахунку на суху речовину. Після її відмирання і розкладання у ґрунті залишається 150-200, іноді 300 кг/га азоту. Тому люцерна є одним з найкращих попередників для більшості сільськогосподарських культур», — додає директор насіннєвого заводу «Бучачагрохлібпром» Євусяк Михайло.

Виконано за допомогою Disqus