Сімейні фермери відкриті для сталого сільського господарства — думка

2 серпня 2016 110 0
Останнім часом дуже популярною темою став розвиток сімейних ферм
littleecofootprints.comОстаннім часом дуже популярною темою став розвиток сімейних ферм

Останнім часом дуже популярною темою став розвиток сімейних ферм. Вони є частиною «3+5» стратегії розвитку аграрного сектору від Міністерства аграрної політики та продовольства. Також цього року зроблено перший законотворчий крок в напрямку легалізації та розвитку сімейних ферм – закон №1599 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», повідомила у своєму блозі на Аgropolit.com експерт з питань сімейних ферм та кооперації Ірина Кухтіна.

«В Україні більше 90% землі обробляється великими фермами. Але що таке є у сімейних фермах що вартує боротьби за збільшення їх долі? По-перше, це ставлення до ресурсів і у першу чергу до власної землі. У малого або середнього фермера та земля що є у нього – це його спадок дітям, а не засіб виробництва в оренді, який можна змінити будь-якого часу», — сказала вона.

За її словами, тому сімейні фермери більш відкриті для так званого сталого сільського господарства, коли виробництво на фермі збалансоване як економічно, так і технічно і екологічно — земля не виснажується, вода використовується розумно, виробництво диверсифіковано між вирощуванням різних культур, тваринництвом тощо.

«По-друге, це розвиток сільських територій та створення робочих місць. Наприклад, вирощування зернових, соняшника, сої дуже сильно механізоване, а декількох тисяч гектарів створює всього одно-два робочих місця. На сімейній фермі зазвичай працює вся родина та й ще сусіди під час врожаю. Також фермер живе в селі та витрачає свій час та гроші на покращення інфраструктури села, тому що для нього це покращення побуту та рівня життя власної родини», — зазначила експерт.

Також додає, що по-третє, в тих видах сільського господарства, де технологічно потрібна велика кількість ручної праці сімейні фермери економічно ефективніші за великі підприємства та конкурентні по ціні. Такими видами діяльності є ягідництво (малина, полуниця), молочарство, бджільництво, тощо.

Виконано за допомогою Disqus