Втрати урожаю цибулі будуть колосальними

12 серпня 2016 91 0
Фермери зазнають колосальних збитків
fruit-inform.comФермери зазнають колосальних збитків

Проблема масового поширення хвороб на цибульних полях південних і центральних регіонів України набирає обертів. На сьогодні різні грибкові захворювання вразили вже близько половини площ у Херсонській області, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

За словами директора ТОВ «АгроАналіз» Вадима Дудки, в умовах, що склалися, країну очікує помітне скорочення валового збору цибулі.

«Згідно з нашими дослідженнями, врожайність цибулі на полях, що невражені хворобою, сьогодні становить 80-85 т/га і може досягти найближчим часом 100 т/га. На вражених полях ці показники знижуються до 30-60 т/га. Таким чином, за підрахунками, фермери України південного регіону можуть втратити до 40-50% врожаю», — сказав він.

Крім того, за словами експерта, істотно постраждає і якість зібраної цибулі.

«На фотографіях добре видно, що у «померлої стоячи» цибулі цибулини дрібні, малотоварні, коренева система вже відмерла. Згідно з результатами лабораторних досліджень, такі цибулини мають невисокий показник вмісту сухих речовин, що помітно скорочує термін їх реалізації. Крім того, значна частина їх несе у собі спори збудників хвороб, здатних вражати цибулю при зберіганні», — зазначив він.

В умовах, що склалися, за словами Вадима Дудки, власники «здорових» полів на сьогодні вважають за краще утримуватися від продажу, розраховуючи на пошук більш вимогливих до якості покупців, готових платити високу ціну.

Експерт додав, що збитки «постраждалих» фермерів будуть колосальними: собівартість зібраної ними цибулі істотно зросте через різке падіння врожайності, проте продавати свою продукцію за високими цінами вони не зможуть через її невисоку якість.

На думку Вадима Дудки, така ситуація стане уроком тим фермерам, які вирішили зекономити на заходах і засобах захисту рослин, і є додатковим доказом необхідності професійного, поглибленого підходу до виробництва овочів.

«Власники здорових полів сьогодні — це, у першу чергу ті, хто найбільш серйозно підійшов до питання захисту рослин, не обмежуючись просто купівлею ЗЗР, а починали вирішення проблеми з тотального моніторингу ситуації та регулярної лабораторної діагностики», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus