Білорусія. Учені взялися за «макаронні сорти» пшениці

12 вересня 2016 30 0
Білоруські вчені займаються створенням нових сортів пшениці
kurkul.comБілоруські вчені займаються створенням нових сортів пшениці

Білоруські вчені займаються створенням нових сортів пшениці, які підходять для виробництва макаронів.

Про це на прес-конференції у Мінську повідомив заступник генерального директора з наукової роботи РУП «Науково-практичний центр НАН Білорусі з землеробства» Дмитро Лужинський, пише «Інфобаза.by».

«Вирощування сортів твердої пшениці у Білорусі широкого поширення не знайде, тому що для цього біологічного виду потрібно більш сприятлива погода. Більш того, знамениті італійські макарони виготовляють не з пшениці, вирощеної в Італії, — сировина завозиться з Казахстану і Росії», — зазначив він.

Також Дмитро Лужинський повідомив, що у країні виведені тверді сорти м'якої пшениці, які мають високу якість для виробництва макаронів. Серед них сорт «слов'янка», який зареєстрований і допущений до вирощування у цьому році.

За його словами, зараз використовується 42 види сільськогосподарських рослин білоруської селекції.

«Ми націлені на отримання максимально можливого для наших умов врожаю при мінімумі матеріальних і фінансових витрат. Це реалізується за рахунок розробки нових ресурсоекономних технологій обробки, у тому числі новітніх високопродуктивних сортів. Сорти, створені у центрі, нічим не поступаються сортам найбільш передових і просунутих селекційних установ Західної Європи і Америки, а за багатьма параметрами і перевершують завдяки тому, що ми працюємо у наших умовах і для наших умов», — зазначив він.

У селекційній роботі, сказав він, ученим-аграріям допомагає використання Центру генетичних ресурсів НАНБ, який містить понад 50 тис. зразків і допомагає прискорювати процес селекції у два-три рази.

Учений повідомив, що сорти білоруської селекції районовані і для умов Росії, і більше 3 млн га полів у РФ засіяно ними.

Виконано за допомогою Disqus