Україна не посіє озимі в оптимальні терміни

21 вересня 2016 107 0
Україна не встигне провести посів озимих в оптимальні терміни
primgazeta.ruУкраїна не встигне провести посів озимих в оптимальні терміни

Україна не встигне провести посів озимих в оптимальні терміни, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

У найближчі дні в Україні очікуються опади у південних та східних областях. 20 вересня дощ пройшов в Одеській області, днем ​​раніше — у західних областях. Згідно з очікуваннями метеорологів, опади у найближчі два тижні успішно поповнять вологозапаси ґрунту у регіонах, які є основними виробниками озимої пшениці.

Сухі погодні умови серпня та вересня — основний фактор ризику для нормального посіву і початкового етапу розвитку озимих культур. Уже сам факт очікування дощів стимулює збільшення темпів посіву озимих зернових культур і навіть ріпаку. Хоча посівна відстає від середніх темпів за 5 минулих років, але вже випереджає минулорічні показники.

Під урожай 2017 р. заплановано посіяти 7374 млн га зернових культур і 724 тис. га ріпаку. Станом на 19 вересня, зернові посіяні на 16%, ріпак — на 90% запланованих площ.

При цьому в Україні вже настали оптимальні строки посіву озимих. У зоні Лісостепу, де посіяно 21% від плану по озимому зерну, сприятливі терміни посіву пройшли 20 вересня, у зоні Степу озимі посіяні на 13% площ і рекомендовані терміни закінчуються 28 вересня. Стає очевидним, що на значних площах посів озимих буде проведено пізніше оптимальних термінів.

Виконано за допомогою Disqus