Аграрій налагодив єдине на Чернівеччині виробництво паливних пелет із соломи

3 жовтня 2016 157 0
У Чернівецькій області налагодили єдине на теренах Буковини виробництво паливних пелет із соломи
molbuk.uaУ Чернівецькій області налагодили єдине на теренах Буковини виробництво паливних пелет із соломи

У Ванчиківцях Новоселицького району Чернівецької області налагодили єдине на теренах Буковини виробництво паливних пелет із соломи, повідомляє «Молодий Буковинець».

Ініціатором його став 75-річний Степан Глігор, який нині очолює агровиробниче приватно-орендне підприємство, до якого входить і фірма «Ванчиківський Золотий колос».

«Ми маємо до 2 тис. га ріллі, вирощуємо майже всю зернову групу, тобто соломи є вдосталь. Ціни на енергоносії весь час зростають, тому я й подумав, що було б добре, якби із соломи виготовляти брикети. Спочатку ми хотіли замовити обладнання для виготовлення брикетів соломи у Краматорську, а там війна. Та пошуки все ж увінчалися успіхом: у Кам’янець-Подільську є завод «Енергобіоресурс», який й освоїв випуск технологічного обладнання для виробництва пелет з соломи», — зазначив він.

За його словами, коштує воно у межах 2 млн грн. Однак солому ще треба тюкувати, подрібнювати.

«Одне слово, вся виробнича лінія обійшлася нам у 4 млн грн. Нині ми можемо виготовляти до 2,5 тис. т пелет у рік, причому, на власній сировині. 1 т таких пелет заміняє сім кубометрів дров, при вартості за 1 т 1,7 тис. грн. За такі гроші ви дрова не купите. Нашою продукцією вже зацікавилися чимало споживачів. Один з них — чернівецька тепломережа», — додав він.

Працює виробництво у колишньому сіноскладі площею 1200 кв. м. Обладнання займає небагато місця. Інша площа – це тюкована солома. Сировина поступає в своєрідну центрифугу, де перемелюється й надходить у головний апарат, який й пресує її в гранули, що нагадують сигарети. Хімії не використовується зовсім, додають лише трохи води, щоб пресування було кращим. Тобто виготовляється екологічно чисте паливо. У зміну працює четверо-п’ятеро робітників. Виробнича потужність така, що обсяги продукції можна подвоїти, але все залежатиме від потреб ринку. На прилеглій площі під плівкою зберігаються сотні тонн тюкованої соломи.

Виконано за допомогою Disqus