Частина областей продовжує потерпати від посухи

4 жовтня 2016 64 0
Посуха заважає сіяти озимі
agrodovidka.infoПосуха заважає сіяти озимі

Третя декада вересня характеризувалася помірно теплою, майже без опадів погодою. Незначні опади (3-10 мм) спостерігалися у західних, північних і східних регіонах, але вони істотно не поповнили запаси вологи у ґрунті на полях, призначених під посів озимих зернових культур, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Найбільш посушливі умови, станом на 25 вересня, характерні для Черкаської, Кіровоградської, Полтавської та південної частини Київської області. Оптимальні умови зволоження сформувалися у зоні Степу та на сході України.

Завдяки опадам, які пройшли 18-20 вересня, у Херсонській області посівний шар ґрунту залишається зволоженим, що дозволяє продовжувати посів озимих культур у вологий ґрунт. На посівах озимої пшениці, яку висівали до дощів, зараз з'являються сходи.

На півночі, наявні запаси вологи у ґрунті створюють загрозу для початкового розвитку озимої пшениці в осінній період. Станом на 29 вересня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту складають 8-12 мм і є незадовільними, у метровому шарі — 107-110 мм, і у цілому оцінюються як задовільні. Станом на 29 вересня на посівах озимих ранніх строків посіву (до 1 вересня) рослини перебувають у фазі одного-двох листків, а на посівах до 10 вересня — сходи з'являються. На посівах більш пізнього терміну посіву повноцінні сходи не отримані через нестачу вологи у верхньому шарі ґрунту.

Виконано за допомогою Disqus