Україна може не досіяти 20% озимих

15 жовтня 2016 99 0
В Україні проходить екстремально пізній посів
ТРК БРЕСТВ Україні проходить екстремально пізній посів

Дощі в багатьох регіонах України, які змінили сильну посуху, можуть залишити незасіяними 500 тис. га орних земель. Під загрозою знаходяться посіви озимої пшениці.

Про це заявили в Укргідрометцентрі, повідомляє «Зерно Он-Лайн» з посиланням на Reuters.

«Перспективи дуже похмурі» — зазначили в Укргідрометцентрі.

Засіяно лише 64% площ від плану й існує висока ймовірність того, що 15-20% земель не будуть засіяні, це приблизно, 500 тис. га, призначені в основному під пшеницю.

Мінагропрод раніше повідомив, що озимими зерновими має бути засіяно 7,4 млн га, у тому числі 6,2 млн га пшениці і 1 млн га ячменю.

Трейдери та аналітики налаштовані більш оптимістично. На думку трейдерів, площа посіву озимої пшениці складе 6,4 млн га, а майбутній урожай 24 млн т.

Агентство «УкрАгроКонсалт» очікує, що посівна площа пшениці буде 6,35 млн га, а урожай 24,2 млн т.

Сильні дощі призупинили посів озимих. При температурі повітря нижче норми потрібно 5-7 днів, щоб грунт підсох, і можна було продовжити роботи.

«У минулому році у нас був пізній посів, а у цьому році у нас екстремально пізній посів. Пізні посіви, як правило, слабкі і менш стійкі перед зимовими температурами. Залишається сподіватися, що листопад і грудень виявляться аномально теплими», — додає представник Укргідрометцентру.

Виконано за допомогою Disqus