Законопроект №4010а зупинить розвиток сімейного фермерства

19 жовтня 2016 94 0
Емфітевзис обеземелить малих виробників сільгосппродукції
adama.comЕмфітевзис обеземелить малих виробників сільгосппродукції

Проект закону України №4010а відкриває значні додаткові можливості для концентрації на засадах права емфітевзису сільськогосподарських угідь у надвеликих розмірах, веде до обезземелення малих виробників сільськогосподарської продукції – власників земельних паїв.

Про це повідомляють вчені НААН у відкритому листі на Аgropolit.com.

Це унеможливлює розвиток сімейного та сімейно-корпоративного фермерства – основи організаційного устрою переважної більшості країн світу, спричинить розорення селоутворюючих сільськогосподарських підприємств з усіма негативними наслідками для продовольчої незалежності держави, сільського господарства як провідної галузі національної економіки та пов’язаних із ним галузей, а також до розорення селянства як носія традиційних знань та національної культури.

Зазначене вище свідчить про те, що законопроект не відповідає загальноприйнятим у світовій практиці принципам організації ринку земель сільськогосподарського призначення та загалом інтересам народу України. Вітчизняне земельне законодавство у цій частині має бути наближеним до західноєвропейського та, отже, однозначно спрямованим на утвердження в Україні сільськогосподарського укладу фермерсько-кооперативного, а не латифундистського типу.

Виконано за допомогою Disqus