Аграрії несуть збитки через проблеми з реєстрацією сільгосптехніки

25 жовтня 2016 85 0
Massey Ferguson
tractorfan.nlMassey Ferguson

В Україні заморозили реєстрацію сільгосптехніки, повідомляє UBR.

Через те, що фермери не можуть поставити трактори і комбайни на облік, вони припадають пилом на складах і вганяють селян у збитки.

Після ліквідації Держсільгоспінспекції українські фермери з початку жовтня цього року фактично втратили можливість не тільки купити нову техніку для своїх господарств, а й продати стару. І якщо найближчим часом проблема не вирішиться, то під загрозою ризикують опинитися посівна і збиральна кампанії 2017 р.

У кращому випадку, якщо реєстрація зараз і відбувається, то з дуже великими затримками — раз на місяць «на добровільних засадах» може вийти «на облік» один фахівець.

З 1 жовтня тільки днями аграрії змогли поставити на облік першу одиницю техніки. Тобто, замість 5-7 днів, зараз це займає близько 20, і це якщо пощастить.

У самому Мінагропроді обіцяють вирішити питання зі створенням нових підрозділів до кінця цього року — тоді Держсільгоспінспекція повинна бути вже остаточно ліквідована як юридична особа.

«Якщо проблема не вирішиться до початку червня наступного року, то у аграріїв полетять всі бізнес-плани не тільки щодо оновлення парку техніки, а й по зборах врожаю. Це виллється в колосальні збитки для самих фермерів і для гаманців споживачів, оскільки всі ризики і витрати аграрії змушені будуть закласти в свою продукцію», — зазначив начальник бюро маркетингу заводу-виробника «Бердянські жниварки» Вадим Клименко.

Виконано за допомогою Disqus