Фермер повинен мати 70% власної землі — думка

22 липня 2015 59 0
Рhotoblogger.su
Рhotoblogger.su

Український фермер, як і європейський, повинен бути власником 70% землі, що знаходиться у його господарстві, особливо у тваринництві, бо це «довгі» гроші. Про це в ексклюзивному інтерв'ю агропорталу Kurkul.com розповів голова фермерського господарства «Меринос Захід» Дмитро Огньов.

«А працювати на пайовій землі, яку здають в оренду лише на 5-7 років, немає сенсу. Якісне пасовище, наприклад, формується близько 20 років і потребує чималих капіталовкладень. Тому працювати з пайовиками складно і ризиковано», — зазначає він.

За його словами, ризик полягає не лише в тому, що в будь-який момент може прийти великий зернотрейдер і зайняти цю ділянку. Проблем додає ще й місцева влада, яка ускладнює можливість отримати земельні ділянки.

Матеріал по темі: «Дмитро Огньов: Ми повинні ставити за мету нагодувати свою націю здоровою їжею»

«У нашому регіоні до цього моменту практично ніхто з фермерів не зміг спокійно отримати землю. За 5 років одна чи дві людини домоглися цього. Розвиватися таким шляхом ми будемо дуже довго. Виділення державою землі під цільове призначення фермеру вже є частиною допомоги та фінансовою компенсацією. Але потрібно здійснювати постійний контроль за цільовим використанням і карати за простій. Держава в змозі надавати як фінансову, так і пасивну допомогу без матеріальних витрат. Але для цього вона повинна почути фермерів», ̶ додає вівчар.

Виконано за допомогою Disqus