Колектив шовкорадгоспу Баришівський підтримав ініціативу роздержавлення

28 травня 2015 53 0
Колектив шовкорадгоспу Баришівський підтримав ініціативу роздержавлення
minagro.gov.uaКолектив шовкорадгоспу Баришівський підтримав ініціативу роздержавлення

Жодне з 30 державних підприємств шовківницької галузі не працює за фахом, демонструє збитки або взагалі не функціонує. Про це заявив член робочої групи з питань діяльності держпідприємств при Міністерстві аграрної політики та продовольства Украиїни Олексій Зубрицький в рамках прес-туру на шовкорадгосп «Баришівський» на Київщині, повідомляє пресс-служба Мінагропроду.

«Підприємства галузі переорієнтувалися, на деяких виробництво ведеться нелегально. Мета роздержавлення — дати працівникам і пенсіонерам паї, нехай продовжують обробляти землю, але законно. Ми прагнемо створити умови, в яких селяни не ухилялися б від податків, а були гідними власниками своєї землі», — сказав Олексій Зубрицький.

Для того щоб зберегти господарство та мати змогу платити заробітну платню шовкорадгосп «Баришівський» вирощує зернові та реалізує деревину. У розпорядженні підприємства близько 446 га землі, з них 56 га — рілля. У минулому році з них було засіяно 20 га, зібрано 300 ц зернових. Частина приміщень, де раніше вирощували шовкопрядів, передана в оренду, інша зруйнована. Майже 90% шовковиці, у минулому кормової бази, знаходиться у занедбаному стані. В господарстві лишилося чотири одиниці сільськогосподарської техніки та лише 9 чоловік трудового колективу, половина з них — пенсіонери. Раніше кількість тільки штатних працівників досягала 200.

«Ми заробляємо як можемо, кожен день рахуємо копійки, аби платити зарплатню та податки. Питання перепрофілювання та зміни форми власності дійсно на часі, тому що в такому стані підприємство існувати далі не може», — сказав в.о. директора шовкорадгоспу Василь Моргун.

Підприємство стало збитковим на початку 1990-х років, коли припинилося держзамовлення на виробництво шовку для військових та медичних потреб. Наразі радгосп заборонений до приватизації. Мінагропрод спільно з Фондом державного майна працює над виключенням господарства з цього переліку та ініціює його роздержавлення шляхом розпаювання.

Виконано за допомогою Disqus