Овочівництво у фермерських масштабах не має перспективи — думка

1 червня 2015 199 0
Овочівництво у фермерських масштабах не має перспективи — думка
Latifundist.comОвочівництво у фермерських масштабах не має перспективи — думка

Овочівництво у фермерських масштабах не має перспективи, таку думку в інтерв'ю порталу «АгроТаймс» висловив засновник фермерського господарства «Повернення» (Львівська область) Ярослав Шакало

«До останнього часу ми мали овочівництво – садили картоплю, моркву й буряк. І збут маємо, і клієнтура напрацьована, і овочесховище своє побудували. Але я все одно перспектив в овочівництві не бачу. Надто серйозний дисбаланс між ціною овочів і витратами на вирощування», — додає фермер.

За його словами, по моркві й картоплі за десять років було лише два-три успішних. Останні два сезони хорошої ціни на овочі взагалі не було, і наступний рік теж прогнозують як невдалий.

«На тих обсягах, якими ми оперуємо, займатися овочами невигідно. Бо вони не дають змоги придбати спеціалізовану високопродуктивну техніку, відповідно, не можемо конкурувати з агрохолдингами в плані обсягів і рентабельності», — ділиться Ярослав Шакало.

Аграрій також додає, що у Львівському регіоні є потужні овочівничі господарства, такі як «Агромарк Юкей» чи сумновідома «Мрія». Вони садять тисячі гектарів картоплі, мають спеціалізовані сховища, покращене зберігання, техніку. Там багато робіт механізовано, ручної праці мало. Фактично, холдинги «задавили» фермерське картоплярство обсягами і технологіями.

«Якщо врахувати технічний рівень, який ми маємо по зернових культурах, то він дає змогу отримувати значно кращу рентабельність, ніж можна мати з нашим рівнем механізації на овочах», — резюмує засновник ФГ.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою