Усі спиртзаводи потрібно продати одночасно — Зубрицький

17 листопада 2016 60 0
Олексій Зубрицький, учасник конкурсу на голову ДП «Укрспирт»
agropolit.comОлексій Зубрицький, учасник конкурсу на голову ДП «Укрспирт»

Усі спиртзаводи потрібно продавати одночасно. Про це АgroРolit.com заявив один з учасників конкурсу на голову ДП «Укрспирт» Олексій Зубрицький.

Нагадаємо, що Уряд підтримав ініційований міністром аграрної політики та продовольства України Тарасом Кутовим законопроект «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі».

За його словами, нині є сумніви щодо того, чи продавати одночасно спиртзаводи, чи по одному. Наразі Мінагропрод наполягає на першому варіанті, ФДМУ — на другому.

«То що ж добре, а що погано? Ми не можемо продавати 10 заводів, а решту ще рік готувати. Адже на них вироблятиметься «тіньовий» спирт. Тому потрібно продавати одночасно. Головне протиріччя з ФДМУ полягає у тім, що він не може продати юридично непідготовлені до продажу компанії (банкроти, з негативним фінансовим балансом тощо), а таких – половина. Це нормальна позиція. Але цю тезу намагаються використати ті, хто сьогодні обкрадає ДП «Укрспирт», — зазначив він.

Читати по темі: КМУ схвалив законопроект про приватизацію ДП Укрспирт

З нею, за його словами, стикалася і попередня команда Мінагропроду, до неї він радить готуватися і нинішній. Сам же експерт не вірить, що ідеальний для галузі законопроект приймуть у Раді, й побоюється, що дорогою до Президента на підпис різні політичні сили спробують переписати під себе цей законопроект.

«Приватизація ДП «Укрспирт» допоможе позбутися «тіньового» ринку горілки. У нас є близько 10 офіційних потужних виробників горілки, і є «кримінальні елементи», які виробляють нелегальний спирт. Виготовляють цю «тінь» на тих заводах, які формально «зупинені» й «офіційно» є банкротами. Причина такого явища – податки у 6 разів вищі, ніж собівартість спирту. Тому, якщо ви цей спирт крадете й продаєте «наліво», то немає значення, яким буде виробничий потенціал і собівартість продукту… Якщо ці заводи та підприємства приватизують, і з’явиться ринок, де діятимуть лише приватні виробники, то якраз саме вони будуть першими лобістами за знищення «тіньового» ринку спирту. Легальні виробники задушать цю «тінь», – вважає він.

За оцінками Олексія Зубрицького, «тіньовий» бізнес ДП «Укрспирт» складає не менше половини виробництва, і бюджет через це втрачав 6–10 млрд грн щороку.

Виконано за допомогою Disqus