На сході України склалися сприятливі умови для озимих

18 листопада 2016 72 0
Науковці стверджують, що на відміну від попередніх років, цей рік дуже сприятливий для озимих культур в Лісостепу
Науковці стверджують, що на відміну від попередніх років, цей рік дуже сприятливий для озимих культур в Лісостепу

На сході України склалися сприятливі умови для розвитку озимих, пише Рesticidov.net.

Останні 15 років для східної частини Лісостепу видалися доволі несприятливими і занадто посушливими.

Аномальні погодні умови не дозволяли нормально перезимувати озимому клину. Науковці стверджують, що на відміну від попередніх років, цей рік дуже сприятливий для озимих культур.

За словами доктора сільськогосподарських наук, професора, заступника директора з наукової роботи з інноваційно-інвестиційного розвитку, Інститут рослинництва ім.В.Я.Юр’єва НААН України (м.Харків) Сергія Попова, у сезоні 2015/16 р.р. через несприятливі погодні умови в області на 50% посіяних площ (а це близько 486 тис. га) не отримали нормальних сходів.

«Там де було протруєне насіння отримали повноцінні сходи і, в результаті, по Харківській області ми мали середню врожайність на рівні 46 ц/га», — зазначив він.

За його словами, наразі для аграріїв стоїть питанням системи живлення. Якщо є якісний насіннєвий матеріал і можливість достатнього підживлення, то можливо розраховувати на гарний врожай.

«Ми вивчаємо озиму пшеницю, і хочу сказати, що де є повноцінне забезпечення азотним живленням, то там є врожай. Але водночас азотне живлення провокує хвороби. І в останні роки на полях проявляються не характерні для Східного регіону хвороби», — сказав він.

Виконано за допомогою Disqus