Земельні паї у селян має викупити держава — Томич

9 грудня 2016 85 0
Сьогодні спробу економічно захопити українську землю ведуть понад 30 країн
tourdnepr.comСьогодні спробу економічно захопити українську землю ведуть понад 30 країн

Можна було б ухвалити закон про формування Земельного фонду України, зобов’язавши державу викуповувати в цей фонд земельні паї.

Про це заявив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич, пише прес-служба АФЗУ.

За його словами, у нас надзвичайно багато розпайованих масивів, яким можна дати раду лише в такий спосіб. Лише деградованих земель у паях – 5 млн. Їх треба зберегти.

«Маємо європейський досвід: як держави скуповують такі масиви, дотують, підтримують фермера… І нам від цього нікуди не дітися. Так само щодо паїв, які у власності літніх одиноких людей», — зазначив він.

Також додав, що держава мусить купити ці наділи, давши змогу людям отримати свої законні гроші на прожиття. Можна ці землі передати у розпорядження місцевим громадам.

«Скажімо, за умови відрахування половини орендної плати до Пенсійного фонду. З огляду на те, що таких земель чимало, матимемо серйозне джерело подолання хронічного дефіциту пенсійних надходжень. Це, звісно, – як один із варіантів. Можуть бути й інші. Але те, що це можна було давно реалізувати, – безумовно», — переконаний Іван Томич.

За його словами, бажання, політичної волі здійснити це так, як зробили наші сусіди поляки чи інші, не було і нема у країні.

«Сьогодні спробу економічно захопити українську землю ведуть понад 30 країн. Це скандальна ситуація, але це є факт. Тим, хто приймає державні рішення, треба усвідомлювати це і робити вибір», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus