Вступ України до МОВВ дасть виноградарям нові можливості — НААН

9 грудня 2016 48 0
Володимир Хареба, академік НААН, доктора сільськогосподарських наук
AgroPolit.comВолодимир Хареба, академік НААН, доктора сільськогосподарських наук

Вступ України до Міжнародній організації виноградарства і виноробства (МОВВ) дасть виноградарям нові можливості для розвитку. Про це в інтерв'ю AgroPolit розповів академік НААН, доктора сільськогосподарських наук Володимир Хареба.

За його словами, не слід забувати про необхідність наближення до європейського виноградарства та виноробства і європейських ринків через вирішення питання членства України в Міжнародній організації виноградарства і виноробства. Наразі організація налічує 46 країн, в тому числі тих, які мають значно менші виробничі обсяги виноробної галузі, ніж Україна. І при цьому ми є лише спостерігачем.

«В цьому є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Перш за все, необхідно знайти кошти і проплатити членський внесок. Крім цього, є низка внутрішніх причин, які й був покликаний вирішити прийнятий закон. Я думаю, що незабаром ми зможемо подолати цей рубіж. Потрібні незалежні державні і приватні лабораторії, які проводитимуть оцінювання винопродукції», — додав Володимир Хареба.

Крім того, для виходу на європейські ринки українська продукція повинна бути конкурентоспроможною. Для її підвищення необхідно використовувати як інструмент фінансову підтримку, особливо, первинної ланки, а саме – виноградарства, насамперед, щодо закладання нових насаджень, переконаний він.

Також додав, що, наступним кроком НААН та ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» буде зробити все можливе, щоб до Закону увійшло поняття Кадастру виноградників, оскільки він є складовою так званої простежуваності кількості та якості виноградарсько-виноробної продукції. Нині вирішено здійснювати реєстр виноградних насаджень.

«Раніше діяв 1,5% збір із продажу готової продукції виноробства, який допомагав галузі розвиватися. На жаль, сьогодні він скасований. Доцільно – його повернути, і над цим потрібно працювати. Адже винороби мають справу з багаторічними насадженнями. Зазвичай сади закладаються на 25 років. Зараз в уряді йдеться про надання бюджетної фінансової підтримки на 1 га. Якщо її виділити, наприклад, на закладання виноградників, то матимемо від цього суттєвий ефект. Тому так, така допомога необхідна», — підсумував Володимир Хареба.

Виконано за допомогою Disqus