На Вінниччині заводи не справляються з урожаєм цукрових буряків

13 грудня 2016 64 0
На полях та заводах залишилось непереробленими близько 300 тис. т зібраних коренеплодів
kurkul.comНа полях та заводах залишилось непереробленими близько 300 тис. т зібраних коренеплодів

Розширення площ під цукровим буряком та більш висока його урожайність призвели до того, що в кагатах на полях та на заводах залишилось непереробленими близько 300 тис. т зібраних коренеплодів. Щодня замерзлий урожай втрачає рівень цукру, повідомляє SuperАgronom.com з посланням на «Голос України».

Із шести цукрових заводів у Вінницькій області продовжують працювати п'ять і їх робота триватиме й після Нового року.

Причина затримки — недостатні виробничі потужності та збільшення навантаження на заводи. Лише за останні 5 років площі під цукровим буряком зросли майже на 40% — до 55 тис. га, а наступного року планується засіяти ним усі 60 тис. га. Такий об'єм потребує будівництва ще принаймні 2 заводів.

Цьогорічний урожай теж видався дуже добрим. В Оратівському районі зібрали в середньому 638 ц/га, в Іллінецькому — 571 ц/га, Бершадському — 532 ц/га. Середня врожайність по області майже на 100 ц/га більша минулорічної — 499 ц/га.

Показник цукристості теж досить високий — в середньому 18,7%, проте в мерзлій сировині він невпинно падає. А якщо настане потепління, то підмерзлі буряки почнуть гнити, що призведе до ще більших втрат. На сьогодні втрати у виробництві цукру вже оцінюють в 3,5 тис. т.

Виконано за допомогою Disqus