Емфітевзис суперечить інтересам фермерів — Рубанський

23 грудня 2016 115 0
Законопроект про емфітевзис треба терміново зняти з розгляду ВРУ?
ru.golos.uaЗаконопроект про емфітевзис треба терміново зняти з розгляду ВРУ?

Законопроект №4010а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)» необхідно терміново зняти з розгляду у Верховній Раді України.

Так вважає депутат Вінницької обласної ради, заступник голови громадської ради «УКРОПу» з питань аграрної політики Володимир Рубанський. Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

На його переконання, законопроект №4010а щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) суперечить інтересам дрібних сільгоспвиробників та сільських мешканців.

«Законом, зокрема, пропонується укладати договори емфітевзису за результатами аукціону, а переможцем визнається той, хто запропонує найвищу ціну», — зазначив він.

Також додав, що законопроект передбачає, що людина зможе продавати право користування чужою землею, здавати землю в оренду, передавати в заставу чи у спадок. Це загрожує тим, що земельними ділянками заволодіє той, хто ними користується.

«На парламентських слуханнях, що відбулися 21 грудня, слуханнях я бачив підтримку зали. Законопроект треба зняти з розгляду. Ми розуміємо, якщо на аукціон вийдуть одночасно агрохолдинг і дрібний фермер, то за ким буде перемога? Звичайно, за агрохолдингом», — розповів Володимир Рубанський.

Також додав, що всі країни світу через це пройшли – були агрохолдинги, а потім зрозуміли, що перевагу потрібно віддати дрібному та середньому товаровиробнику, які сьогодні годують розвинені країни. В Україні товаровиробників не більше 400 тис., в той час як у розвинених країнах – до 3 млн.

«Сьогодні влада має спрямовувати зусилля на підтримку вітчизняних дрібних та середніх товаровиробників, натомість — влада сприяє агрохолдингам. На селі немає роботи, люди залишають село і їдуть туди, де є робота. Підтримка вітчизняного фермера — це і нові робочі місця, і інфраструктура села, і його розвиток. Ось у цьому напрямі потрібно рухатися», — упевнений він.

Держава має подбати про вільний доступ селян до фінансових та матеріально-технічних ресурсів, забезпечити їм конкретні можливості для виходу на ринки збуту, підкреслив аграрій.

Виконано за допомогою Disqus