Рівненські фермери вважають, що повернення льону на поля зупинить «бурштинову лихоманку»

19 січня 2017 113 0
У минулому році льон взагалі не сіяли на полях Рівненщини
chelseaphysicgarden.co.ukУ минулому році льон взагалі не сіяли на полях Рівненщини

Фермери Рівненщини переконані, що льонарство здатне відродити успішне сільське господарство на Поліссі та вирішить проблему з видобуванням бурштину. Про це пише SuperAgronom.com.

«Одна із болючих проблем — використання поліських земель, колись вони використовувалися досить продуктивно, там вирощували льон. Потім перестали вирощувати льон взагалі. Після цього, питання сільського господарства на цих землях відпало. Гідроспоруди розваленні, а отже треба ще й відновити меліоративну систему. 50 тисяч людей були тоді працевлаштовані. Раніше там вирощували льон, робили з нього волокно, здавали його та мали гроші. Родючість ґрунту не падала», — розповідає голова асоціації фермерів Рівненщини Дмитро Українець.

Аграрії впевнені, що саме вирощування льону допоможе працевлаштувати місцеве населення та повернути аграрну потужність Полісся. Льон добре росте в умовах достатнього зволоження, здатен покращувати родючість місцевих ґрунтів.

До того ж він може використовуватись не лише для отримання волокна, а й на виробництво насіння, олії, фарб тощо.

За даними Державної служби статистики, географія вирощування льону за роки незалежності суттєво змінилась. У 2016 р. найбільше його вирощували в Запорізькій, Херсонській та Харківській областях, а от на Рівненщині не посіяли жодного гектару цієї культури.

Виконано за допомогою Disqus