Держпродспоживслужба готує законопроект щодо посилення боротьби з АЧС

27 січня 2017 33 0
За період із 2012 р. в Україні зареєстровано 162 випадки АЧС
pixabay.comЗа період із 2012 р. в Україні зареєстровано 162 випадки АЧС

Чітке виконання рішень державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, координація зусиль, міжвідомча комунікація та згуртована робота дозволить отримати позитивну динаміку в ліквідації африканської чуми свиней уже в поточному році. На цьому наголосив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, пише прес-служба Держпродспоживслужби.

Проблему АЧС обговорювали під час відео-конференції, яка відбулася під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового та за участю представників територіальних органів Держпродспоживслужби, облдержадміністрацій, науковців та профільних асоціацій.

«Ситуація з АЧС у нашій державі дуже складна. За період із 2012 р. в Україні зареєстровано 162 випадки африканської чуми свиней в 21 області держави, у тому числі 14 випадків з початку поточного року. Особливе занепокоєння викликає динаміка поширення захворювання. Це не лише питання внутрішньої економіки, але й статусу та іміджу України на міжнародній арені. Тому ми повинні зробити все від нас залежне, аби переламати негативну тенденцію з поширення АЧС та забезпечити біологічну та економічну безпеку держави», — наголосив Володимир Лапа.

Будь-яке погіршення ситуації, або вжиття заходів не в повному обсязі, неминуче призведе до блокування або обмеження експорту з України в першу чергу продукції тваринництва, що матиме надзвичайно негативні економічні наслідки.

Наразі Держпродспоживслужба працює над нормативно-законодавчою базою, яка передбачає посилення боротьби з АЧС. Так, уже на фінальній стадії процес погодження з Міністерством аграрної політики та продовольства України відповідного законопроекту, який, зокрема, передбачає:

  • Впорядкування подвірного забою свиней з метою реалізації продукції на ринках;
  • Підвищення рівня штрафних санкцій за неідентифіковану худобу, перевезення худоби без супровідних документів;
  • Запровадження компенсації за шкоду, нанесену через захворювання на АЧС не лише для домогосподарств, але й для товарних ферм в залежності від їх рівня біобезпеки.

Голова Держпродспоживслужби звернувся до керівників територіальних органів Держпродспоживслужби більш тісно працювати з господарствами як щодо визначення їх рівня біобезпеки, так і щодо виявлення нелегальних ферм, які працюють без реєстрації.

«Часто буває, що за документами деякі господарства проходять як господарства з високим рівнем біобезпеки. Однак, коли ми виїжджаємо на місце через спалах АЧС, то бачимо, що не все так райдужно. Разом з цим, за нашими оцінками, близько 40% випадків АЧС — це нелегальні ферми, в яких утримується від 30 до 400 голів свиней і на яких часто працюють люди без певного місця проживання», — додав посадовець.

За результатами селекторної наради прийнято рішення створити робочу групу з напрацювання ефективних рішень у питанні боротьби з АЧС. До складу робочої групи увійдуть представники Держпродспоживслужби, наукового середовища, профільних асоціацій та бізнесу.

Виконано за допомогою Disqus