Українські виробники не повинні боятися експортувати самостійно — Трофімцева

8 лютого 2017 114 0
Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції
Kurkul.comОльга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції

Українські виробники не повинні боятися диверсифікувати виробництво та самостійно виходити на зовнішні ринки. Про це заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час конференції «Угорський та український досвід АПК».

За її словами, виробники повинні не боятися самостійно продавати свою продукцію на експорт, в тому числі і до країн ЄС.

«Це тільки здається, що це не можливо, дуже дорого і нас там ніхто не чекає. Звичайно, нас там не дуже хочуть бачити, оскільки Україна — великий конкурент, але завжди можна знайти свою нішу, свій ринок і свого споживача», — запевняє Ольга Трофімцева.

Ольга Трофімцева вважає, що наші виробники тільки починають виходити на зовнішні ринки, але більшість з них просто продає продукцію місцевому трейдеру, не звертаючи уваги на інші ринки.

«Ми все частіше отримуємо запити на експорт м’яса птиці та червоного м’яса, але виробництва останнього у нас майже немає. Відсутнє і виробництво баранини, хоча в ЄС є квота на таку продукцію. Тому звертайте увагу на це і ви зможете знайти нову нішу, окрім того, чим ви вже займаєтеся», — радить заступник міністра.

Ольга Трофімцева говорить, що виробникам важливо диверсифікувати виробництво і не зациклюватися на монокультурі.

«Звертайте увагу на такі цікаві ніші, як садівництво, ягідництво, органічна продукція, робіть первинну переробку. Диверсифікація дає можливість більше заробляти і початкові інвестиції відбиваються доволі швидко», — розповідає Трофімцева.

За її словами, для виробників, які націлені на експорт і приймають участь в міжнародних виставках, варто займатися переробкою продукції.

«На виставку у Парижі чи в Дубаї потрібно їхати з готовим продуктом. Ви можете туди поїхати з замороженими ягодами, консервованими томатами чи ще з якимись переробленими продуктами. Але ж ви не зможете повезти туди насипну пшеницю», — підсумувала Ольга Трофімцева.

Виконано за допомогою Disqus