Програмою Мінагропроду зможуть скористатися переважно невеликі нішеві виробники — Коняшин

13 лютого 2017 80 0
Аукціони земель для органічного виробництва — чудова ідея для господарств, які захочуть займатися виноградарством або ягідництвом
BozcaadaАукціони земель для органічного виробництва — чудова ідея для господарств, які захочуть займатися виноградарством або ягідництвом

Про основні тенденції в органічному виробництві в коментарі AgroРolit.com розповів виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.

«Холдинги цікавляться органікою саме з метою експорту продукції за кордон. І ми говоримо про органічну сировину – це, як правило, зернові, бобові та олійні культури. Це зовсім не означає, що холдинги будуть займатися переробкою і постачанням на внутрішній ринок. Компанії, які мають великий земельний банк, хочуть перевести частину свого виробництва на органічні стандарти», — зазначив він.

За його словами органічна продукція є високомаржинальним напрямком, це нішева експортноорієнтована продукція. Крім того, це стосується питання ефективного використання земель, у 2016 р. Україна експортувала зернових на 8 млрд євро, а ринок органічної продукції лише в Німеччині оцінюється у 8 млрд євро.

«Експортуючи сировину, ми виснажуємо ґрунти та не отримуємо належного економічного ефекту. Натомість має розвиватися виробництво продукції з доданою вартістю та вирощування органічної продукції», — каже експерт.

Щодо пропозиції Мінагропроду про аукціони земель для органічного виробництва, Андрій Коняшин каже, що це тільки проект, який ще не прийнято.

«Йдеться про невеликі площі до 2 га, тому не можна казати, що ця програма стосуватиметься великої кількості виробників. Але це чудова ідея для малих підсобних господарств, які захочуть займатися виноградарством або ягідництвом. Це ті ніші, які можуть зайняти невеликі підприємства для насичення внутрішнього ринку органікою. У цьому будуть зацікавлені й самі підприємці, оскільки пропонується менша орендна плата», — зазначив він.

Виконано за допомогою Disqus