Фермери, які виробляють продукцію рослинництва, не отримають дотації — УАК

10 березня 2017 360 0
Виробники продукції рослинництва можуть не отримати дотації
svoimy-rukamy.comВиробники продукції рослинництва можуть не отримати дотації

Члени Української аграрної конфедерації (УАК) та інші громадські організації АПК звернулися до міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового з проханням внести зміни до Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році.

В офіційному зверненні аграрії застерігають: сільгоспвиробники, які спеціалізуються на продукції рослинництва, можуть не отримати дотацій із бюджету.

Найбільшу небезпеку, на думку членів УАК, містять положення пунктів 5, 10 та 11 Порядку, якими передбачається, що розрахунок дотації повинен здійснюватися пропорційно до сплачених сум ПДВ за всіма видами сільгоспвиробництва.

«Це призводить до того, що сільгоспвиробники, які здійснюють дотаційні види діяльності спільно з виробництвом рослинницької продукції (а такі виробники складають більшість), фактично будуть позбавлені можливості отримати дотацію взимку і навесні 2017 року», — ідеться у зверненні УАК.

На думку аграріїв, аналіз прийнятого порядку, оприлюдненого на сайті Кабінету міністрів, дає підстави зробити висновок, що у ньому залишилася низка проблем, які суперечать нормам чинного законодавства та порушують права аграріїв.

Однією з ключових особливостей здійснення діяльності з рослинництва є її сезонний характер, що полягає у часовому розриві між вкладенням ресурсів та отриманням доходів.

В першому півріччі обсяг продажів продукції рослинництва є вкрай низьким. Але в той же час виникає необхідність в закупівлі насіннєвого матеріалу, паливна, добрив тощо. Унаслідок цього у фермера виникне податковий кредит, проте не виникатиме податкових зобов'язань.

«Таким чином згаданий сільгосптоваровиробник буде позбавлений права на отримання бюджетної дотації, оскільки об'єм зобов'язань від тваринництва в більшості випадків буде меншим сукупного податкового кредиту, отриманого під час виробництва всіх видів аграрної продукції», — підкреслюють аграрії.

За словами експертів, якщо недоліки у Порядку не будуть виправлені, це може призвести до фінансової катастрофи в АПК. В особливо тяжкому становищі опиняться малі та середні господарства, які не мають елеваторних потужностей і продають врожай одразу після збирання.

Виконано за допомогою Disqus