Україні негайно потрібна вакцина від ЗВД ― Присяжнюк

24 березня 2017 295 0
Епідемія ЗВД може початися з льотом комах
kurkul.comЕпідемія ЗВД може початися з льотом комах

Держпродспоживслужба вже повідомила про заплановану закупівлю 100 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту ВРХ. Експерти FAO повідомляють, що період можливого розповсюдження вірусу почнеться з льотом комах/ Комахи є основними переносниками збудників захворювання тварин, повідомляє сайт Асоціації виробників молока.

«Приємно те, що кошти на вакцину проти ЗВД знайдені. Проте на семінарі, організованому FAO з метою підготовки країн Європи до екзотичної хвороби ВРХ, експерти дійшли висновку, що розпочинати процес вакцинації після першого спалаху хвороби в країні запізно, адже протягом 2-тижневого інкубаційного періоду інфекція вже пошириться. Тому надіємось, що знайдені кошти як найшвидше перетворять у фактичний запас вакцини і розпочнуть процес вакцинації. Нагадаю, що розробка інструкції проти ЗВД завершилася ще місяць тому і погоджена Міністерством аграрної політики України та передана на погодження в інші міністерства. Сподіваюсь, що протягом кількох тижнів вона вже буде офіційно представлена», ― коментує ветлікар АВМ Ігор Присяжнюк.

За словами експертів, основна небезпека ЗВД полягає у швидкості його поширення, яке неможливо контролювати. Вакцинувати тварин потрібно вже коли інфекція знаходиться на відстані 200 км від кордонів країни.

Читати по темі: В Україні закуплять 150 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту ВРХ та ящуру

Виконано за допомогою Disqus