Каліфорнійські черв’яки сприяють вирощуванню органіки в господарстві на Полтавщині

5 квітня 2017 516 0
У селі Козаче фермеру звичайні черв'яки допомагають вирощувати органічну прродукцію
chippolino.com.uaУ селі Козаче фермеру звичайні черв'яки допомагають вирощувати органічну прродукцію

У господарстві органічного землероба Олександра Квітчатого із с. Козаче Полтавської області вже кілька тон каліфорнійських черв’яків, пише сайт телеканалу «Місто».

Ці черв’яки допомагають фермеру у створенні органо-мінерального комплексу, який, у свою чергу, сприяє вирощуванню екологічно чистої продукції. За словами Олександра Квітчатого, вони підвищують вміст гумусу в грунті. Якщо у первинних чорноземах цей показник коливається в межах 12%, то черв'яки доводять його до 21%. На своїй фермі господар впроваджує закритий цикл використання наявних природних ресурсів.

Близько 5 років тому Олександр Квітчатий привіз із Кременчука два мішки черв’яків, щоб розводити в господарстві.

«Черв'яки мені допомагають зробити органо-мінеральний комплекс. Це гарно законсервовані поживні речовини, у гарній формі, вони доступні для рослин, лікують, живлять їх. Якщо ефективні мікроорганізми — це солдатики, то черви — це бронетехніка, це танки для ефективних мікроорганізмів», — розповідає землероб.

На своїх земельних ділянках Олександр Квітчатий вирощує сою, кукурудзу та соняшник, які потім продає. Проте органічне землеробство, яким займається, фермер називає неприбутковим. Адже, каже, набагато легше заробити гроші на великих врожаях хімічно обробленої продукції. Це, говорять екоактивісти, люди зрозуміли ще в середині минулого століття, коли в Україні розпочалася «зелена революція», внаслідок якої інтенсивне хімічне землеробство витіснило органічне.

На сьогодні, зазначає фермер, важливо, аби люди зрозуміли, що за органічною продукцією — майбутнє і для здоров'я людей, і для стану української землі.

Виконано за допомогою Disqus