Німецькі вчені повністю розшифрували геном жита

10 квітня 2017 2380 0
Німецькі вчені повністю розшифрували геном жита
volynnews.com

Команда Технічного університету Мюнхена та Інституту імені Лейбніца вперше повністю розшифрувала геном жита. Це відкриття можна вважати проривом у порівняльній генетиці зернових культур, пише Innovations Report.

Жито — близький родич пшениці і фактично є прабатьком тритикале, гібриду жита і пшениці, важливої продовольчої і фуражної культури. Завдяки своїй стійкості до холодів, засух і бідних грунтів жито високо цінується в Центральній і Східній Європі. У нього найбільший і найчастіш повторюваний геном з усіх злаків, із подвійним набором хромосом.

«Довгий час повної інформації про послідовності генів жита не існувало, були тільки незавершені дані про споріднені культури, ячмінь і пшеницю. Тепер цей пробіл заповнений нашою публікацією в журналі The Plant. За допомогою повного секвенування ми зуміли вивчити виключну різноманітність жита», — пояснює головний автор дослідження Єва Бауер.

Генетичний матеріал жита є в багатьох сортах пшениці і відповідає за пристосовуваність до біотичних і абіотичних факторів стресу. Тому розшифрована послідовність генів жита полегшить в майбутньому роботу агрономам при поліпшенні сортів і виведенні нових культур із заданими якостями.

Революційний спосіб секвенування геному з нуля відкрила в березні група американських учених. За допомогою так званої тривимірної збірки можна отримати дані про послідовність генів з аналізу укладання генома, тобто його розташування в межах ядра клітини. Цей метод набагато дешевший за звичайний.

Виконано за допомогою Disqus