Сімейні ферми мають перейняти досвід Франції — думка

6 серпня 2015 74 0
Сімейні ферми мають перейняти досвід Франції — думка
Тvoemisto.tvСімейні ферми мають перейняти досвід Франції — думка

Голова спостережної ради кредитної спілки «Вигода», директор кооперативу здорового харчування «Віра» (Львівська область) Петро Маковський презентував власну концепцію створення 1 млн фермерських господарств сімейного типу протягом 30-50 років, пише Аgronews.

За його словами, у Франції середній розмір фермерського господарства становить 76 га, в Німеччині – 34 га, у Польщі землі можна акумулювати до 18 га. У Франції сільське населення становить лише 6%, а в Україні – 30%. У деяких наших областях цей показник сягає 50%.

«Загалом в Україні особистих селянських господарств – 4,6 млн. Кожне з них обробляє по 1-2 га. Також маємо 105 агрохолдингів, які обробляють половину всієї землі сільськогосподарського призначення», — зазначає Петро Маковський.

Він переконаний, що через механізм одержання фінансування, навчання, професійного дорадництва потрібно створити умови для відродження сімейних ферм.

«1 млн сімейних ферм – це приблизно 10% українського населення. За умови запровадження запропонованого механізму ми можемо вийти на відповідний французький показник», — говорить Петро Маковський.

Він вважає, що у такому випадку зростає і роль кредитних спілок. Головне, щоб і уряд не залишився осторонь. Бажано, щоб він спрямував 0,5-1 млрд. грн. для кредитних спілок Національної асоціації кредитних спілок України та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок. І це могла б бути державна програма, спрямована на кредитування винятково сімейних ферм.

«В Україні вже фактично існує 1 млн сімейних ферм. Інша справа, що дотепер вони не мають такого статусу через відсутність належного законодавства», — зазначила завідуюча відділом економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Олена Бородіна.

Також додала, що 20% чинних особистих селянських господарств є комерційними фермами. Тобто це справжні сімейні ферми, які повністю працюють на ринок. Тож мета мати їх 1 млн уже здійснилася. Їх тільки треба підтримати.

Виконано за допомогою Disqus