Дрібні виробники ягід не мають коштів на сертифікацію — Босий

29 квітня 2017 289 0
У невеликих виробників ягід немає коштів на сертифікацію
yagodamalina.in.uaУ невеликих виробників ягід немає коштів на сертифікацію

Дрібні виробники ягід, які мають до 10 га насаджень, не мають коштів на сертифікацію, вважає співзасновник ТОВ «ФруТек» Олег Босий.

Про це він повідомив під час Першого міжнародного форуму «Ягідництво та кооперація», що днями відбувся у Львові, та організатором якого стала ГС «Інноваційне фермерство та кооперація». За словами Олега Босого, вітчизняні виробники ягід пропонують суницю та малину за однаковою ціною — в межах €1,6/кг. При тому, що суниця, як правило на 10—15% дорожча за інші ягоди.

Українські виробники ягід здебільшого фокусуються на експорті. Українська ягода досить конкурентна для експорту як у замороженому вигляді, так і свіжою. Обмеженням для виробників є сертифікація.

«Тут, звичайно, є ще один обмежуючий фактор — це сертифікація. На жаль, невеликий виробник у якого 3 чи 5, чи навіть 10 га навряд зможе дозволити собі витратити 150—200 тис. грн на сертифікацію», — зауважив Олег Босий.

Щодо інвесторів, то вони прагнуть вкладати кошти у великі проекти з вирощування ремонтантних сортів ягід. Інвестування таких проектів спостерігається вже сьогодні.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus