Кожен повинен мати рівні можливості розпоряджатися своєю землею — Мірошніченко

2 травня 2017 88 0
Іван Мірошніченко, український політик, депутат, член парламентської фракції «Об’єднання «Самопоміч», експерт з аграрної сфери
Kurkul.comІван Мірошніченко, український політик, депутат, член парламентської фракції «Об’єднання «Самопоміч», експерт з аграрної сфери

Ринок землі треба запроваджувати, але в цьому має бути поетапність, про це сайту Agropolit.com повідомив український політик, депутат, член парламентської фракції «Об’єднання «Самопоміч», експерт з аграрної сфери Іван Мірошніченко.

«Я – за рух вперед, а не за продовження безпідставного мораторію. Я розумію, що розгляд Конституційного Суду буде дуже тривалим, неефективним і непродуктивним, але підписав, бо дія мораторію – це дійсно порушення прав людей і такий крок стимулюватиме усіх сідати за один стіл і шукати модель, яку приймуть люди, парламент і політики…», — вважає експерт.

На думку Івана Мірошніченко конституційний суд розглядатиме справу не в першу чергу та досить довго. Можна відкрити ринок землі хоч завтра, і не треба чекати максимальних цін, як у ЄС.

«Для мене є тільки один ключовий момент відкриття ринку – що кожен власник отримає альтернативний вибір і рівні можливості розпоряджатися своєю землею. І тоді можна відкривати. Про що я говорю? У людини повинна бути можливість під свою землю вибрати проект «по плечу», у якому власник був би конкурентний і ефективний на ринку (міні-ферм, тепличних господарств, овочів, ягід, виробництва та переробки продуктів харчування), і під нього отримати довгострокове кредитування. Тільки тоді можна говорити про інші етапи земельної реформи (хто й скільки може купувати землі, чи буде мінімальна ціна, у кого пріоритетне право викупу землі сусідів і так далі). Я знаю багато прикладів у інших країнах, де загалом цей баланс інтересів знайшли», — стверджує експерт.

За його словами, спочатку мають бути рівні можливості й альтернативність вибору для власників землі. Ринок землі – це не квиток в один кінець, коли в тебе є тільки можливість продати шматок землі за $1–2 тисячі, а потім – «до побачення».

Виконано за допомогою Disqus