Визначено умови отримання весняного форварду в ПАТ «Аграрний фонд»

9 червня 2017 102 0
Колоски пшениці
Kurkul.comКолоски пшениці

Для майбутніх клієнтів Аграрний фонд визначив чіткий набір вимог, згідно з якими приймають рішення по форвардній програмі закупівлі зерна.

Про умови участі аграріїв у форварді розповів керівник департаменту малого й середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрій Меленчук ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com.

«Клієнт за один (максимум три) день збирає пакет документів і подає його у регіональні відділення ПАТ «Аграрний фонд». Департаменти аналізують документи, зокрема, дані щодо земельного банку цього аграрія (скільки у нього засіяної землі, під якими культурами і т.д.)», — розповів Юрій Меленчук.

Із повним переліком документів, необхідних для участі у форвардній програмі, можна ознайомитися за цим посиланням.

За словами Юрія Меленчука, регіональне представництво обробляє, перевіряє документи й передає їх у головний офіс. Після обробки усіма департаментами документи відправляють на Комісію з аналізу ризиків, яка і приймає рішення щодо підписання форвардного договору та деталей контракту (процентна ставка, сума авансового платежу). Клієнту в той же день повідомляють результат, потім сторони обговорюють дату укладення договору. Насамкінець підписують біржовий договір і Аграрний фонд перераховує кошти на рахунок аграрія.

Крім вищеназваних, насправді існує багато критеріїв перевірки. Наприклад, беруть до уваги історію співробітництва, фінансове становище, наявність судових процесів і виконавчих справ тощо.

«Щоб прийняти рішення, Комісія з аналізу ризиків використовує окрему систему оцінки клієнтів. Кожного клієнта розглядаємо індивідуально — такий підхід дозволяє встановити процентну ставку і суму авансового платежу. У першу чергу звертаємо увагу на історію співпраці. Вона ділиться ще на 7-8 критеріїв: чи вчасно постачальник виконував умови біржового форвардного контракту, чи змінювалися класність, чи були проблеми з клієнтом, чи вчасно виконав доставку, чи на тому елеваторі… Якщо клієнт все виконував, співпраця з ним була успішною, у нього нормальні активи, відсутні судові рішення і виконавчі справи, то, звичайно, він отримає мінімальну процентну ставку», — зазначив керівник департаменту малого й середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд».

Нагадаємо, в рамках весняного форварду ПАТ «Аграрний фонд» планує закупити всього 960 тис. т зернових, із яких 700 тис. т — пшениця продовольча другого і третього класу, 50 тис. т — жито, близько 10 тис. т — гречка і 200 тис. т — кукурудза.

Читати по темі: Весняний форвард Аграрного фонду в деталях

Виконано за допомогою Disqus