Українським сільгоспвиробникам треба об’єднуватися в спілки — фермери

15 червня 2017 286 0
Чоловік протягує руку допомоги
PlaybuzzЧоловік протягує руку допомоги

Для успішного вирощування нішевих культур та вихід із ними на міжнародний ринок українським фермерам варто об’єднуватися в сільськогосподарські кооперативи, пише «Агробізнес Сьогодні».

«У багатьох аграріїв України є мотивація до вирощування нішевої аграрної продукції. Такий бізнес-підхід дозволяє вирішити одразу кільки проблем — це і вихід на ринок із низькою конкуренцією і великою маржею, й створення нових робочих місць — а отже, імпульс до розвитку сільських територій. Наприклад, вирощування лохини допомогло б Поліссю, бо ж безробітні волиняни виїжджають у Польщу збирати ту ж саму лохину!», — ідеться в повідомленні.

Засновник господарства «Мічуріна плюс», що на Волині, Олександр Чумак розповідає, що підприємливих рятує у нинішніх умовах диверсифікація аграрного виробництва, пошук інших вільних ніш.

«Стабільно вирощую чималі обсяги гороху — до 500 га. При нашій урожайності до 50 ц/га виходить вигідніше навіть, ніж соняшник. Цього року посіяв червону сочевицю. За обсягами світового ринку вона приблизно на рівні гороху, але в Україні культура рідкісна. Якщо все вийде за технологією — розраховую, що буде ще вигідніше, ніж горох», — розповів Олександр Чумак.

При цьому він зазначає, що регіональні об’єднання аграріїв та кооперативи працюють на просування аграрного експорту.

«З нішевими культурами треба йти закордон… Що стосується пересічніх фермерів, я сумніваюся, що вони зможуть поодинці заробити. Їх просто пограбують. Треба об’єднуватися й створювати асоціації та кооперативи, які спільно займаються продажами», — переконаний фермер.

Співласниця ТОВ «UkrUP» Анна Морозова теж підтверджує: найкращим шляхом для розвитку часникового бізнесу може стати кооперація. Аби допомогти один одному у реалізації продукту, вже об’єдналося 11 фермерських підприємств часниківників.

Виконано за допомогою Disqus