Садівники вирощують персики на неродючій вершині Чорної гори

11 липня 2017 176 0
Дмитро Боднарюк у персиковому саду
zakarpattya.net.uaДмитро Боднарюк у персиковому саду

Брати Дмитро та Степан Боднарюки вирощують персики на 4 га неродючої землі на верхівці Чорної гори.

Про персиковий сад на вершині гори повідомляє Закарпаття онлайн.

Земля, на якій брати заклали персиковий сад, — це бідний грунт з камінням та валунами переважно вулканічного походження. Таку землю вони отримали від влади у 1990 р.

Аграрії обрали саме персики, адже коли вони закладали сад, ці фрукти коштували в 40 рази дорожче за яблука.

Садівники планували вирощувати персики саме для переробки.

«Причому завод забирав урожай без жодних обмежень. Якраз ідея вирощувати персики й здавати на переробний завод підштовхнула до садівництва», — загадує Дмитро Боднарюк.

Зараз сорти підібрані таким чином, що плодоносять не менше трьох місяців підряд — кожен має свій час достигання.

У вирощувані персиків на Чорній горі є й свої переваги. На Чорній горі ще ні разу не вимерзали сади. В Україні подібних місцин узагалі немає. За ці чверть століття, наприклад, у Криму й Молдові персикові сади вимерзали 5 — 8 разів. Справа в тому, що навіть узимку схил гори, тераси якої викладені з вулканічного каміння, акумулює тепло сонця і протягом ночі виділяє його, що не дає деревам замерзати.

Вологу персики беруть із басейнів, які садівники викопують самотужки. Вони заповнені дощовою водою, а також водою з гірського потічка, до якого брати проклали кілометр труб. Кожен із таких басейнів завглибшки в середньому 2 м і площею близько 20 кв. м.

Фінансову допомогу фермери сподіваються отримати з Угорщини. Дружина Дмитра Марія за національністю угорка. В рамках підтримки етнічних угорців уже другий рік з Угорщини надходить фінансова допомога для підприємців Закарпаття. Марія має всі підстави отримати €10 тис. під садівництво.

 

Виконано за допомогою Disqus