Вчені розрахували найкращий спосіб посадки с/г культур

15 липня 2017 528 0
Цукрова тростина
KakProsto.ruЦукрова тростина

Завдяки розробці вчених з Іллінойського університету (UI) та Інституту Обчислювальної Біології (The Partner Institute for Computational Biology, Шанхай) аграрії зможуть дізнатися, як зміна інтервалу між рядами впливає на урожай та кількість рослин на 1 га.

Повідомляє «Зерно».

Вчені створили комп’ютерну модель, яка може прогнозувати урожайність сільськогосподарських культур. Модель містить всі необхідні розрахунки, у яких порівнюються мільярди віртуальних полів з різною густотою посадки та відстані між рядками. Модель демонструє ріст тривимірних рослин з врахуванням біохімічних та біофізичних процесів, які є основою продуктивності.

Вчені тестували розробку на цукровій тростині. За словами науковця з UI Стіва Лонга, сучасні комбайни для збору тростини за один раз можуть зібрати лише один ряд рослин, що займає багато часу. Також комбайни іноді зачіпляють та пошкоджують рослини із сусіднього ряду.

Цю проблему можна вирішити, якщо висаджувати культуру у два ряди з проміжками між ними. Але рослини у подвійних рядах будуть затіняти одна одну, що призведе до потенційної втрати рентабельності.

Нова модель змогла вирахувати, що дворядна посадка призводить до втрати 10% урожаю. Це менше ніж при традиційній висадці культури. Також вдалося порахувати, що втрати врожаю можна скоротити на 2%, якщо обирати певні сорти та саджати їх у північно-південному напрямку.

Як повідомив дослідник із UI Ю Ванг, цю модель можна використовувати і для інших культур. З її допомогою з’явилася можливість створення проекту оптимального посіву с/г культур з врахуванням особливостей навколишнього середовища та ландшафту. Розробку також можна використовувати для прогнозування урожайності культур на певній ділянці.

 

 

 

Виконано за допомогою Disqus